Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 20 bin uzman hekimi ve 10 bin pratisyen açığı olduğunu belirtti.
Müezzinoğlu, “Aslında temel sorunumuz, hekim açığıdır. Gelişmiş ülkelerde 10 nüfusa 17 hekim düşerken, bizde 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. Bu gelişmiş ülkelerde, 10 bin nüfusa hemşire oranıyla bizdeki hemşire oranı, yüzde 40’lar seviyesindedir. Bütün bunlara rağmen, biz herhangi bir gerekçenin arkasına gizlenmeden, 13-14 yıldır vatandaşın her kesimine, her alanda, vatandaşımıza sağlığa hakkaniyetli ulaşım ve sağlığın her alanında, hekimse hekim uzmansa uzman, teknoloji ise teknoloji, yapıyoruz.
Şimdi zaman zaman eleştiriler de alıyoruz. Yani hastaların bu kadar hekime gitmesi, bu kadar çok reçete alması, doğru mu diye. Bunu, tabi israf kısmı ve kalite kısmı, yüzde 5’lik veya yüzde 10’luğunu sağlık camiası olarak değerlendireceğiz. Yani Avrupa’da Almanya’da, Hollanda’da Fransa’da vatandaşın hekime müracaat etme hakkını, normal görüyoruz da, bizim, hekime müracaat etmemizi çok görme gibi, bir yanlışı yapmamalıyız. Ama planlama yapma açısından, planlamayı daha iyi yapmalıyız. Planlamaya zorlayan ne, işte hekim sayımızın azlığı” dedi.
“Aile hekimi sayısı benim 22 bin yerine, 30 bin aile hekimim olsa, bir hekime 3 bin 700 vatandaşımız vermek yerine, bir hekime 2 bin 500 ya da 2 bin 700 vatandaş verdiğimizde, tabi ki oradaki standart yükselecek” diyen Müezzinoğlu, “Ama takdir edersiniz ki, az önce söylediğim rakamlara asgari bazda, 20 bin uzman hekimi açığımız var. 10 bin pratisyen açığımız var.