Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Yöneticisi Selin Bostan, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının pist kotunun ihaleden sonra değiştirildiğini öne sürdü.
Üçüncü havalimanı ile ilgili ciddi uyarı: “İhalesi sonuçlanan havaalanının proje kotunun 105 metreden 70 metreye indirilmesi, bu havaalanının çalışamaz hale getirecektir. Çünkü 70 metre kotunda yapılacak pistlerden, kara yönünden, uluslararası uçuş güvenlik kriterlerine göre, iniş-kalkış mümkün değildir.”
Bostan, “İhaleden sonra kot değiştirilemez. 105 metreden 70 metreye çekilmesinin bir tek amacını görüyoruz; tamamen maliyet.” dedi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 3. havalimanı projesinin teknik raporuyla ilgili Beyoğlu’ndaki İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi. HKMO Yöneticisi Selin Bostan, 3. havalimanının pist kotunun havalimanı ihalesi yapılırken ilk etapta 105 metre olduğunu, bu kotun ihaleden sonra 70 metreye çekildiğini iddia etti. Bostan, “Havalimanı ihalesi verilmiş, pist kotu yüksekliği 105 metre ilk etapta. Sonradan 105 metre verildiği zaman yaklaşık 2 milyar 500 milyon metreküp dolgu alanı yapılacakken bunu alıp 70 metreye çekiliyor. İhaleden sonra böyle bir şeyin olması mümkün değil. Böyle bir şey yapılamaz. İhaleden sonra kot değiştirilemez. 105 metreden 70 metreye çekilmesinin bir tek amacını görüyoruz; tamamen maliyet. Yani yaklaşık 5’te bir dolgu alanın boşatılması var. Tamamen havalimanın maliyetini düşürmek için kotu 105 metreden 70 metreye indiriyorlar.” diye konuştu.
Yeni yapılacak havalimanı kotunun 70 metreye indirgendiğinde güneydeki tepelerin tıraşlama gerektiğine değinen Bostan, “3. havaalanını güney tarafında 70 metreye çekildiği kısımda bir tıraşlama yapılması gerekiyor güney kasımındaki tepelerde. Bu tıraşlamayı yaparsak şöyle bir sorun çıkıyor karşımıza. Havalimanının güneyinde Kuzey Marmara otoyolu geçmekte. Uçaklar kalktığı zaman ya çakılacaklar 70 metrede olduğu zaman, ya da bu güney tepeleri tıraşlanacak. Kuzey Marmara otoyolunun kotu değişecek, yönü değişecek. Ancak uçaklar bu şekilde kalkabilecek. Kotu 70 metreye indiği zaman iki tane çözümümüz var. Bu iki çözümde bir birinden korkunç görünüyor bu haliyle.” şeklinde konuştu.
Selin Bostan Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sabiha Gökçen’in tırmanma eğimi kriteri yüzde 8, Atatürk Havalimanın ise yüzde 2. Yüzde 8 olarak hesapladığımızda 70 metre proje kotunun altında kalıyor havalanma eğimi.Yani uçak kalktığı zaman eğimi proje kotu eğiminin altında kalıyor. Eğer yüzde 8 eğimle havalanırsa proje kotunun 200 metre üzerinde kalıyor. Atatürk havalimanı kotu kriteri uygulandığı zaman böyle bir iniş ve kalkış olmuyor.”