Hükümetinin yeni tasarısı büyük çapta tutuklamalara yol açabilir.
Myanmar hükümeti, Rohingyalı Müslümanları köşeye sıkıştırabilecek bir tasarıyı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bir milyon civarında mazlum Rohingyalı Müslüman, Myanmar hükümetinin tasarladığı plan çerçevesinde tercih yapmak zorunda bırakılacak. Bu tercihler, ya etnik sınıflamayı kabul edip vatandaşlık elde etmek ya da tutuklanmak.
1.1 milyon Rohingyalı’nın büyük çoğunluğu zaten apartheid benzeri koşullarda yaşamaya çalışıyor. 2012’de Budistlerle şiddetli etnik çatışmaların yaşandığı Batı Rakhine’de, çoğu Rohingyalı 140 bin insan evini terk etmek zorunda kalmıştı.
Rakhine yetkililerinin Reuters’a bir kopyasını verdiği tasarı, “kayıt altına alınmayı reddeden ve evrakı eksik olan kişilerin sığacağı büyüklükte geçici-kamplar kurmayı” öngörüyor.
Rohingyalıların büyük çoğunluğu, yaygın şiddet olayları yüzünden evrakını kaybetmiş kişilerden veya genel olarak komşu ülke “Bangladeş’ten yasadışı yollarla Myanmar’a giren” manasında “Bengalli” olarak kayıt altına alınmak istemeyen kişilerden oluşuyor.
Tasarının amaçlarından biri -tasarıda belirtildiğine göre- “barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmek ve mezhepsel çatışmaları önlemek”. Tasarı ayrıca, vatandaşlık tespiti ve ekonomik kalkınmayı teşvik programı çerçevesinde “uyruksuzluk” sorununa çözüm de içeriyor.
İnsan hakları savunucuları böyle bir planın, potansiyel açıdan, onbinlerce Rohingyalıyı süresiz tutuklu kalma tehlikesiyle karşıya karşıya bırakacağına işaret ediyorlar.(on4)