Sindirim sistemine iyi gelen, anlık enerji veren, kan şekeri seviyelerini dengeleyen pirincin daha bilinmeyen çok yararı bulunuyor. Uzmanlar, pirinç tüketmek için geçerli olan 7 nedeni sıralayarak, pirincin sofralardan eksik edilmemesini tavsiye ediyor.
Özellikle et yemeklerinin yanında yemeğe alıştığımız pirincin yararlarını biliyor musunuz? İnsan hayatına büyük yararları olduğunu bildiğimiz pirincin şuan için bilinen en önemli faydaları arasında; hızlı ve anlık enerji sağlaması, bağırsak hareketlerini düzenlemesi ve iyileştirmesi ve aynı zamanda insan vücudu için başlıca bir B1 vitamin kaynağı sağlaması yer alıyor.
40’dan fazla çeşidi bulunuyor
Dünya çapında birçok mutfak kültüründe temel bir gıdalardan biri olan pirinç, dünya nüfusunun yarısından fazlasını besleyen önemli bir tahıl mahsulü olmasıyla da dikkat çekiyor. USA Rice Federation verilerine göre pirincin dünya çapında kırk binden fazla çeşidi bulunuyor. Peki neden pirinç tüketmeliyiz? İşte nedeni…
Enerji kaynağı
Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur. Karbonhidratlar vücut tarafından metabolize edilmesi ve fonksiyonel, kullanılabilir enerjiye dönüştürülmesi açısından kaçınılmazdır.
Kolesterol içermez
Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.
Hipertansiyon için en gıda
İçindeki düşük sodyum sebebiyle pirinç yüksek kan basıncı ve hipertansiyon sorunu olanlar için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir.
Kanser önleyici
Esmer pirinç gibi, tam tahıllı pirinç de birçok kanser türlerine karşı koruma sağlayabilen çözünmez lif bakımından zengindir. Pek çok bilim adamı ve araştırmacı, bu tür çözünmez liflerin kanserli hücrelerin gelişimi ve metastazına karşı vücudu korumak için hayati olduğuna inanıyor.
Alzheimer’ı önlemeye yardımcı oluyor
Esmer pirincin, Alzheimer hastalığını dikkat çekici ölçüde önlemeye yardımcı olan nörotransmitterlerin büyüme ve aktivitesini tetikleyen besinlerden yüksek derecede içerdiği söylenir. Çeşitli yabani pirinç türlerinin beyindeki, bunama ve Alzheimer hastalığına neden olan serbest radikaller ve diğer tehlikeli toksinlerin etkilerini engelleyen nöro-koruyucu enzimleri tetiklediği gösterilmiştir.
Vitaminler açısından zengin
Pirinç, D vitamini, kalsiyum, lif, demir, ve riboflavin gibi vitaminler açısından mükemmel bir kaynaktır. Vitaminler vücudun en temel faaliyetlerinde genel olarak tüketildiği için bu vitaminler vücut metabolizması, sağlıklı bağışıklık sistemi ve organ sistemlerinin genel işleyişi için gerekli yapıyı oluşturur.
Dayanıklı nişasta
Pirinç sindirilmemiş bir biçimde bağırsaklara ulaşan dayanıklı nişastayla doludur. Bu tür nişasta normal bağırsak hareketlerine yardımcı olan faydalı bakterilerin büyümesini tetikler.
Kronik kabızlığa iyi geliyor
Pirinç kronik kabızlığı da önleyebilir. Pirinçteki çözünmez lif bağırsak düzeneğiyle hızla ve kolayca itilmiş yumuşak bir sünger gibi davranır. Esmer pirinç ve kepekli tahıllar çözünmez lif açısından zengin olarak bilinmektedir. Ancak, kabızlık durumunuzdan kurtulmak için lifli gıdalar yemenin yanında bol su içilmesi tavsiye edilir.