Hamas Hareketi Siyasi Büro Şefi Halid Meşal işgal güçlerinin Mescid-i Aksa’yı bölme planlarıyla ilgili olarak “Asla başaramayacaklar” dedi.
Hamas Hareketi Siyasi Büro Şefi Halid Meşal işgal güçlerinin Mescid-i Aksa’yı bölme planlarıyla ilgili olarak “Asla başaramayacaklar” dedi. İşgal güçlerinin Müslümanların Aksa’ya girmesini engellemek için çalıştıklarını söyleyen Meşal “Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
Filistin’deki mevcut siyasi krizle ilgili Hamas’ın yaklaşımına değinen Meşal, Ulusal Konseyin toplantısının ulusal uzlaşı sağlanıncaya kadar ertelenmesini talep etti. Yasama konseyinin bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Meşal, ulusal hükümetin kurulmasının da ayrıca önem arz ettiğini vurguladı. Meşal “Herkesi bir araya getiren ulusal bir hükümet kurulmalıdır. Biz hangi zaman ve mekânda olursa olsun bunun için hazırız” dedi.
Pazartesi akşamı Katar’ın başkenti Doha’da yaptığı konuşmada Meşal işgale karşı direnmek için Filistinlilerin ortak ulusal bir strateji geliştirmesi gerektiğinin, aksi takdirde Filistin davasının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.
Siyonist düşmana karşı safları birleştirmeye çağıran Halid Meşal Filistin gruplara hitaben “Öncelikle kararlar ve sorumluluklar noktasında ortak hareket etme bilincini oluşturmalı, daha sonra düşmanın karşısına çıkmalıyız” dedi.
İşgalcilerin alenen Aksa’yı bölme çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Meşal, Filistinlileri “Aksa’yı korumaya ve işgale karşı direnmeye” çağırdı.
Başta Ürdün, Suud, Fas, Türkiye, Katar, Körfez ülkeleri ve bölgedeki ülkeler olmak üzere Arap ve İslam ülkelerinden bu konuda sorumluluk almalarını isteyen Meşal, El-Fetih Hareketi’ne seslendi: “Eğer şimdi bir araya gelmeyeceksek ne zaman bir araya geleceğiz?”
Filistin’in strateji eksikliğinden kaybettiğini vurgulayan Meşal “Krizi daha da derinleştirmeden ilerlemenin yollarını aramalıyız” dedi.
Meşal, Aksa’ya dönük planların en başta bölgenin istikrarına zarar vereceğini vurguladı ve “Ulusal Konsey toplantısına tek taraflı bir katılım sağlanması Filistin’de 10 yıldır sağlanan birlikteliğin ardından yeniden iç bölünmelere yol açacaktır” dedi.
Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Ulusal Konsey toplantısına Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Demokratik Cephe gibi taraflar katılmayı reddetmişlerdi.
Filistinliler Ulusal Konsey’i Filistin halkını içeride ve dışarıda temsil eden “üst heyet” olarak görüyorlar. Hamas’ın ve İslami Cihad’ın dâhil edilmediği konseyde FKÖ’nün genel politika ve kuralları değerlendiriliyor.