Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeler olduğunu ortaya çıkardı.
DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Temel’in pet şişeler üzerine yaptığı çalışmalar, dünya üzerinde ses getirdi. Lc ms ıt tof cihazını, Ortadoğu’da tek olma özelliğiyle Dicle Üniversitesi’nde kullanan Prof. Dr. Temel, yaptığı çalışmalar sonucunda pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeleri ortaya çıkardı.
“ZARARLI KİMYASALLARIN ETKİSİ 10 YIL SONRA ORTAYA ÇIKAR”
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Temel, DÜBTAM’da geçen sadece Türkiye’de değil dünyada ses getiren bir çalışma yaptıklarını söyledi. Farklı markalı pet şişeleri toplayıp Lc ms ıt tof cihazında, pet şişelerdeki su ile ilgili bir analiz yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Temel, bütün pet şişelerin içinde 3 tane farklı kimyasal madde bulduklarını ifade etti. Prof. Dr. Temel, “Daha sonra biz bu pet şişeleri 8 gün kadar güneş ışığında bıraktık ve daha sonra 3 kimyasal maddenin yanında antioksidanlar ve butalat tolüen bileşiklerini de tespit ettik. Belli bir zaman sonra, örneğin 10 yıl sonra bu zararlı kimyasalların gerçekten vücuttaki etkilerini göreceğiz. Çünkü bu tip kimyasallar hem böbreklere zarar veriyor hem solunum sitemine, hem akciğere zarar veriyor ki belli bir zaman sonra da vücutta bunlar kansere kadar dönüşecektir. Örneğin geçen yaz, Amerika’nın San Francisco eyaletinde 330 ve 500 mililitrelik pet şişelerin yasaklandığını söylediler bizim yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak. Biz bu yaptığımız çalışmada içindeki kimyasalların bulunması kolay bir şey değildi. Şu an Türkiye’de ve Ortadoğu’da tek olan Lc ms ıt tof cihazı ile biz bulduk ki çok az oranda da olsa biz bu kimyasalların ne olduklarını laboratuvarımızda rahatlıkla bulabiliyoruz” dedi.
“PET ŞİŞELERDEN ÇOCUK VE HAMİLE KADINLARIN SU İÇMEMESİNİ ÖNERİYORUZ”
Bebeklerin ve hamile kadınların pet şişelerden su içmemesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Hamdi Temel, şunları söyledi:
“Şu an hala görüyoruz biz, çok güvenilir diye pet şişelerdeki su bebeklere veriliyor. Ben kesinlikle bebeklerin bu pet şişelerdeki suları içmeleri taraftarı değilim. Bebeklerin yanında hamile bayanların da bu pet şişeleri kullanmaması, özellikle 330 ve 500 mililitrelik olanı kullanmamaları gerekir. Damacana suları aldıktan sonra hemen eğer evlerinde varsa cam şişelere koyabilirler. Ben kesinlikle lokantaların ve büyük otellerde satılan 330 ve 500 mililitrelik pet şişelerin yasaklanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü uzun zaman ve güneşle doğrudan etki altındadır. Türkiye’de bir pet şişe kirliliği var. Sokaklarda, her tarafta bir pet şişe kirliliği görülmekte. Bu pet şişelerin yeniden kazanma makineleri var. Türkiye’de de bunlar yaygınlaştırılabilirse çok uygun olur.”