Tunus’un Cezayir sınırındaki Kasrin vilayetinde sokağa çıkma yasağına rağmen dün öğleden sonra başlayan protestoların polis ile göstericiler arasında çatışmaya dönüştüğü, göstericilerin Kasrin valilik binasına girerek eşyalara zarar verdiği belirtildi.
Tunus İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kasrin’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen kentte 4 ayrı mahallede göstericilerle polis arasında çatışmaların devam ettiği, polisin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı, göstericilerin de polise taşlarla karşılık verdiği kaydedildi.
Ordu birliklerinin güvenlik amacıyla kentteki bazı stratejik noktalarda konuşlandığı ifade edilen açıklamada, Cezayir ile sınır olan Kasrin kentinin terör olaylarının yaşandığı Şaanbi dağlarının eteklerinde bulunuyor olmasının güvenlik açısından endişeleri artırdığı ifade edildi.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre çatışmalarda üç güvenlik görevlisi yaralandı, göz yaşartıcı gazdan etkilenen 20 gösterici hastanelere kaldırıldı.
Bu arada, Kasrin valiliği önünde gündüz eylem düzenleyen gençlerin protestolar sırasında toplu intihar eylemi tehdidinde bulunmaları dikkati çekti.
Öte yandan Kasrin’le başkent Tunus’un ortasında yer alan Silyana vilayetinde benzer protestoların yaşandığı sokaklarda gösterici grupların lastik yaktığı bildirildi.
Kasrin’deki göstericilerle dayanışma adına akşam saatlerinde başkent Tunus’ta İçişleri Bakanlığı önünde toplanan bir grup gösterici kısa süreli protestoda bulunarak dağıldı.
Rıda Yahyavi’nin ölümüne neden olan işe alma listesinde yolsuzluk olduğu iddiasıyla inceleme başlatıldığı, olayların ardından Kasrin’de vali yardımcısının görevden alındığı açıklandı.
Parlamento Başkanı Muhammed Nasır, meclisin dünkü genel kurul toplantısında Başbakan Habib es-Sıyd’a istisnai bir oturum düzenlenerek Kasrin’deki gençlere istihdam sağlanması için görüşme yapılması çağrısında bulundu.
Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında Kasrin vilayetinde düzenledikleri iş talebi gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı.
Tunus’ta resmi veriler işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, bu oranın üniversite mezunları düzeyinde daha da yüksek olmasından dolayı işsizlikten yakınan gençler ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenliyor.
“Arap Baharı” rüzgarının ilk estiği ülke Tunus’ta, 17 Aralık 2010’da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim 14 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali’nin görevi bırakarak ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.