ABD’de Chapell Hill şehrinde Carolina Baş ağrısı Enstitüsü’nün ortağı Dr. Anne Calhoun, migreni tanımlamanın 18 yolunu anlattı. İşte detaylar…
Aura: Bazı migren hastaları, yanıp sönen ışıklar, benekler ve çizgiler görür. Bazıları kesik kesik veya kıvrımlı görünebilir. Auralar, baş ağrısı başlamadan 5 dakika ile 1 saat arasında ortaya çıkabilir.
Depresyon, heyecan veya sinirlilik: Ruh hali değişiklikleri de migren habercisi olabilir. Bazı hastalar depresiz bazıları ise hiçbir neden yokken üzgün hissedebilirler. Bunların yanı sıra bazı kişiler ise kendilerini aşırı mutlu tanımlarlar. Hollandalı araştırmacılar, son zamanlarda depresyon ile migren arasında bağlantı olduğunu açıkladı. Özellikle auralı migren hastalarında…
Dinlendirici uyku eksikliği: Yorgun uyanmak ya da sorunlu uyumak migrenli hastaların en belirgin özelliklerinden… Yapılan çalışmalara göre uykusuzluğun sıklığı ve şiddeti ile migren arasında bağlantı var.
Burun tıkanıklığı ve sulu göz: Migrenli bazı hastalarda, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, düşük göz kapağı ya da gözyaşı gibi sinüs belirtileri görülür. Yapılan çok büyük bir araştırmaya göre; sinüs başağrıları şikayeti olan kişilerin yüzde 90’ında migren görülmüştür.
Şiddetli arzu: Migren ağrıları meydana gelmeden önce bazı yiyeceklere karşı şiddetli istekler belirir. Bunlardan en belirgini ise; çikolata…Titreşimli ağrı, başın bir tarafında veya her iki tarafında da görülebilir. Zonklayıcı ağrı ise genellikle başın bir tarafında ortaya çıkar.
Göz ağrısı: Migren ağrısı genellikle gözün arka kısmında şiddetli ağrıyla kendini gösterir.
Boyun ağrısı: Bazı migren hastaları, boyunları tutulduktan sonra baş ağrısının meydana geldiğini söylüyor. Bu büyük ihtimalle erken evre migrendir. Bazı kişilerde de migren sonrasında boyun arkasında zonklama tarzında ağrı meydana gelir.
Sık sık esneme de size migren hakkında tüyo veriyor olabilir. Örneğin, yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı esnemenin aksine çok sık ve abartılı bir şekilde esniyorsanız…
Sık idrara çıkma: Eğer sık sık idrara çıkıyorsanız migren kapıda olabilir!
Uyuşma ve karıncalanma: Migrenli bazı hastalarda duyusal aura vardır. Geçici bir his eksikliği ya da karıncalanma hissi görülebilir. Bu genelde vücudun bir tarafında, yüzde, kol ve parmaklarda meydana gelir.
Mide bulantısı ve kusma: Amerikan Migren Çalışması II verilerine göre; migren hastalarının yüzde 73’ü bulantıyı ve yüzde 29’u kusmayı deneyimliyor.
Baş dönmesi ve çift görüş: Migrenin bazı tiplerinde baş dönmesi, çift görüş veya anlık görme kaybı olabilir.
Akşamdan kalma baş ağrısı: Kişiler migreni geçtikten sonra kendilerini akşamdan kalma gibi hissedebilir veya yumruk yemişçesine bir hisse kapılabilirler.
Baş dönmesi veya çift görme: Migrenin bir tipinde baş dönmesi veya çift görme meydana gelebilir. Hatta insanlar bazen görme kaybı bile yaşayabilirler.
Vücudun bir tarafında hissizlik: Vücudun bir tarafında görülen hissizlik migrene işaret olabileceği gibi inme belirtisi de olabilir. Bu nedenle bir uzmandan görüş almanızda yarar var.
Konuşma bozukluğu: Bazen aradığınız kelimeyi hemen bulamıyorsanız bu da migren habercisi olabilir.
Yürüme, merdiven çıkma gibi günlük rutin aktiviteler bile bazen migreni tetikleyebilir, baş ağrınızı daha da kötü bir hale sokabilir.
Işık, gürültü ya da kokular migreni tetikleyici olabilir. Ya da ağrıyı daha da kötüleştirebilirler. Migren problemi olanların karanlık, sessiz bir yere sığınması gerekir. Parlak ışıklar ve yüksek ses migreni tetikler. Aynı şeykokular için de geçerlidir.
Kusma-bulantı: Amerikan Migren Çalışması II verilerine göre; migren hastalarının yüzde 73’ü bulantı; yüzde 29’u ise kusma ile karşı karşıya…
Bazı migrenli hastalarda duyusal aura bulunur. Bu da geçici bir his kaybına neden olabilir. His eksikliği, karıncalanma gibi sorunlar genelde vücudun bir tarafında, yüz, kol ve parmaklarda görülür.