Siyonistlerin yayın organlarından olan Şalom Gazetesi Yazarı Karel Valansi, Türkiye ile Mısır’ın anlaşması ile ilgili yazısında Siyonist İsrail’in iki ülke arasında arabulucuk görevini üstlendiğini belirtti.
Türkçe ve İbranice dillerinde yayın yapan Şalom Gazetesi Yazarı Karel Valansi, Türkiye ile Mısır’ın anlaşması ile ilgili yazısında İsrail’in iki ülke arasında arabulucuk görevini üstlendiğini belirtti.
Siyonist İsrail ile Türkiye’nin Gazze konusunda da mütabakata vardığını belirten ve iki tarafın da Mavi Marmara olayını geride bırakmak istediğini ifade eden Valensi, İsrail’in Türkiye ve Mısır arasında da arabulucuk yaptığını belirtti.
İşte Valensi’nin Yazısından Bazı Kesitler:
Aralık ayında basına sızan Zürih görüşmelerinden sonra Türkiye ile İsrail Cenevre’de yeniden bir araya geldiler. Pazartesi günü Çelik, tazminat konusunda imza atmaya yakın olduklarını açıkladı. İki tarafın da olumlu tavrı, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme için doğru zamanın artık geldiğini gösteriyor.
Gazze konusunda kilit artık deniz ambargosunun kalkması değil, Türkiye’nin Gazze’deki etkinliğinin artması. Türkiye’nin yıldızı Gazze üzerinden parlarken İsrail buna neden onay veriyor diye bir soru aklınıza takılırsa burada Türkiye’nin Hamas üzerindeki etkisi devreye giriyor ve İsrail’in Türkiye’nin Hamas üzerindeki etki gücünü sınamak istediğini gösteriyor. Cenevre görüşmesi hakkında basından öğrendiğimize göre, İsrail’in Türkiye’den talepleri arasında Hamas’ın daha ılımlı olması için ikna edilmesi de var.
Görüşmelerin detaylarını isteyen Mısır’ın bu tepkisinden sonra Ankara ile Kahire arasında arayı bulma görevi İsrail’e düştü. Yani bir anlamda Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın gerçekleşebilmesi için Mısır’ın Türkiye ile ilgili endişelerinin giderilmesi gerekiyor. Alıştığımız gerçeklerle pek de uyuşmayan bu durumda İsrail’in Türkiye ile Mısır arasında bir nevi arabulucu rolüne soyunduğunu söylemek mümkün.
Arap Baharı ile birlikte bölgede önemli bir değişim daha yaşandı. Filistin meselesi üzerinden kurulan İsrail karşıtı Arap dayanışması yerini İran tehdidine bıraktı. Bu nedenlerle İsrail birçok Arap ülkesiyle ilişkisini geliştirebildi. En başta da Suudi Arabistan geliyor.
Kral Salman yönetimindeki Suudi Arabistan, İran konusunu ana tehdit olarak belirleyerek bölgedeki birçok iç çekişmeyi çözme yoluna gitmeyi tercih etti. Bunun başında da Türkiye ile Mısır geliyor.
Ve tüm bu kaosun içinden uzun süredir ortak çıkar ve tehditleri örtüşen Türkiye ile İsrail ilişkileri güçlenerek çıkacağa benzer. Üstelik tek başına da değil, Türkiye ile Mısır ilişkisini de peşine takarak