Arabistan rejiminin Yemen’e askeri müdahalesi ve bölge ülkelerinin içişlerine karışması yüzünden karşılaştığı görülmemiş büyüklükte bütçe açığı bu rejimi zor durumda bıraktığı belirtiliyor.
Bundan bir kaç gün önce Arabistan yatırım fonunun on milyarlarca dolarlık bütçe açığı ile ilgili raporunun yayınlanması ve IMF’nin de Arabistan’ın bütçe açığını 140 milyar dolar olarak açıklamasının ardından Suud rejiminin mali yetkilileri, içinde bulundukları mali çıkmazdan çıkışı için yeni yolların bulunması kaçınılmaz olduğunu açıkladı.
Arabistan yatırım fonu, üst düzey yetkililerin iktisadi sorunlarla mücadele yönünde talimat vermeleri üzerine bu kurum uluslararası ekonomistleri ve bankacıları istihdam ederek Arabistan’ın bu durumdan kurtarma yollarını arayacaklarını açıkladı.
Arabistan savunma Bakanı ve veliaht prensi halefi Muhammed bin Salman ise Riyad yönetimi artan askeri harcamaları ve güvenlik sorunları yüzünden ciddi mali sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ve bu sorunun üstesinden gelmek üzere bazı planları gündemine aldığını, Aramco petrol firmasının hisse senetlerinin satışa çıkarılması bu planlardan biri olduğunu belirtti.
Bundan iki gün önce de Muhammed bin Salman’ın mali danışmanı, Arabistan’ın karşı karşıya bulunduğu mali sıkıntılar için çare bulunmadığı takdirde 2017 yılında tam iflas durumuna düşeceğini açıkladı.
Suud kaynakların belirttiğine göre Arabistan’ın Yemen’a saldırmasından sonra artan bütçe harcamalarının ardından savunma Bakanı bu ülkede bazı reform programlarını gündeme getireceği anlaşılıyor.
Aslında Arabistan’ın reform programı telaşına düşmesi, Arabistan krali Cumartesi günü su ve elektrik Bakanı Abdullah bin Abdurrahmin Hasin’i görevden aldığı ve tarım Bakanı Abdurrahman Fazli’yi bu bakanlığı yönetmekle görevlendirdiği bir sırada gündeme geliyor.
Arabistan kralı Salman iktidarın başına geçtiği son bir buçuk yılda vatandaşların itirazlarını yatıştırmak için ülke genelinde bir çok azletme ve atamaya imza attı. Bu arada IMF ve uluslararası kalkınma örgütü gibi Batılı kaynaklar, Arabistan rejimi onca petrol gelirine karşın kendi vatandaşlarının geçimi için gerekli standartlara kavuşamadığını ve Arabistan nüfusunun %70’i uygunsuz iktisadi şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirtiyor.
Bu şartlarda Arabistan’da insan hakları aktivistleri de Riyad yönetiminin bölge ülkelerinin içişlerine müdahaleleri ve yönetimde göze çarpan her türlü mali fesat yüzünden ülke ekonomisi kaygı verici boyutlara ulaştığını ve bu yüzden Arabistan halkı son yıllarda protesto eylemleri düzenleyerek ülkelerinde köklü reformlar talep ettiğini, fakat Suud hanedanı bazı yetkilileri görevdan almak ve yeni atamalar gerçekleştirmek sureti ile bu itirazları yatıştırmaya çalıştığını kaydediyor.