Hurmanın aç kalan vücutta yorgunluğa karşı en önemli ilaç olduğunu söyleyen Diyetisyen Belkız Ünal,hurmanın sadece Ramazan’da değil, 12 ay sofralarda yer alması gerektiğini söyledi.
Orucun hurmayla açılmasının özellikle kan şekeri değerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı için büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Belkız Ünal, içerisinde yüksek derecede potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor minareleri içeren hurmanın iftar zamanına kadar aç kalan vücutta ortaya çıkabilecek halsizlik ve yorgunluğa karşı en önemli ilaç olduğunu söyledi. Glikoz içeriğinin yoğunluğu nedeniyle özellikle şeker hastalarının hurmayı hastalık durumuna dikkat ederek ve ölçülü yemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Ünal, herkes için iftarda 1-2 adet hurmanın tüketilmesinin vücut sağlığı açısından yeterli olacağını ifade etti.
Hurmanın diyet lifinden zengin olması nedeniyle kabızlık ve hazımsızlığa iyi geldiğini belirten Ünal, oruç tutarken uzun süreli açlık sebebiyle bozulan bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.
“Kansere karşı koruyucu etki gösteriyor”
Hurmanın Ramazan ayında birçok meyveden daha ön plana çıktığını belirten Diyetisyen Belkız Ünal, “Hurma sadece Ramazan ayında değil 12 ay boyunca tüketilmesi ve mutfaklarda yerini alması gereken bir besin. Hurmanın içerdiği antioksidanlar ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Cilt ve göz sağlığının korunmasında etkilidir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle vücutta tansiyon düzelmesine de yardımcı oluyor. Hurma ayrıca kötü kolesterol düzeyini düşürüp kalp sağlığını koruyor. Sinir sisteminin korunmasında içindeki B1, B2 vitaminleri nedeniyle etkili oluyor ve anemi tedavisine de demir içeriğini nedeniyle destek oluyor” dedi.