Uluslararası Af Örgütü ile İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM Genel Kurulu’ndan Suudi koalisyonun Yemen’de sivillere yönelik saldırı ve katliamlarını durdurmadığı sürece, Suudi Arabistan’ın BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliğini askıya almasını istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Küresel Yardımlar Bölümü Başkanı Philippe Bupropion, bu bağlamda yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki insan haklarını ihlal etme konusunda şoke edici bir karnesi olduğuna işaret, İnsan Hakları Konseyi olan bu ülkenin kabadayı tavrı takınarak, bu konseyin itibarını zedelediğini belirtti.
Yetkili, BM üyelerinin bir an evvel Suudi Arabistan’ın İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliğini askıya almaları gerektiğini belirtti.
9 ülkeden oluşan koalisyona liderlik eden Suudi Arabistan, defalarca insan haklarını ihlal etmiştir.
İnsan Hakları İzleme ve Uluslararası Af Örgütü, savaş suçu işlendiğini gösteren Suudi koalisyonun 68 hava saldırısıyla ilgili delilleri topladı, bu belgelerde 913 sivilin Suudi koalisyonun saldırılarında hayatını kaybettiği, evler, pazaryerleri, hastaneler, okullar, iş yerleri ve camilerin hedef alındığı bildiriliyor.
İnsan Hakları İzleme ve Uluslararası Af Örgütü, uluslararası kurallarca kullanımı yasaklanan misket bombayla 19 kez sivil alanlarına saldırı düzenlendiğini gösteren 19 belgeyi elde etti.
193 üyesi olan BM Genel Kurulu’nun üçte iki üyesi, çoğunluğu teşkil ederek, herhangi bir ülkenin İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliğini, insan haklarını açık, sürekli ve sistematik biçimde ihlal etmesi halinde askıya alabilirler.
BM, 2 Haziran 2016’de yayınladığı raporda, Suudi koalisyonun Yemenli çocukların geçen senede gördüğü zarar ve kayıpların yüzde 60’ından sorumlu olduğunu bildirdi.
Suudi koalisyonun hava saldırılarında en az 510 Yemenli çocuk hayatını kaybetmiş ve 667 çocuk de yaralanmıştır.
Bu raporun ek bölümünde, Suudi koalisyonun Yemenli çocuklarının haklarını ihlal edenlerin kara listesinde yer aldı, ancak Suudi Arabistan’ın şikayetinin ardından BM Genel Sekreteri Sözcüsü 6 Haziran 2016 tarihinde yaptığı açıklamada, Suudi koalisyonun Yemen raporunun ek bölümünden kaldırıldığını duyurdu.
Böylece BM Genel Sekreteri, bir ilke imza atarak, Suudi Arabistan’ın ismini çocukların haklarını ihlal edenler listesinden çıkararak, Riyad’ın katılımıyla Yemen savaş hakkında ortak bir araştırmanın yapılacağını duyurdu.
BM’nin bu kararı, İnsan Hakları ve Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok uluslararası örgüt tarafından eleştirildi.
Riyad hükümeti, Suudi Arabistan’ın çocuklarının haklarını ihlal edenler listesine yer almasının ardından BM’yi mali yardımını kesmekle tehdit etmişti.