Nar suyu bileşenleri arasında bulunan bir metabolit, insan vücudunda urolitin A maddesine dönüşerek mitokondri ve kas işlevini arttırıyor ve yaşlanmayı önlemeye yardımcı oluyor.
UROLİTİN A MİTOKONDRİYAL İŞLEVİ İYİLEŞTİRİYOR
Bağırsak mikroorganizmalarının, narda bulunan ellagitannin maddesini kullanarak urolitin A maddesini üretebildiği biliniyor.
Çalışma, urolitin A maddesinin mitofajiyi tetikleyerek mitokondriyal işlevi iyileştirdiğini ortaya koydu. Mitofaji, zarar görmüş mitokondrilerin sağlıklı mitokondriler olarak yenilenmesi süreci olarak tanımlanıyor.
Doğada yaygın bir şekilde bulunan ellagitannin maddelerinin en zengin kaynaklarından biri de nar. Bu bileşikler midede hidroliz edilerek elajik aside dönüşüyor, daha sonra da bağırsak mikroflorası tarafından urolitin A maddesine dönüştürülüyor.
YAŞLANMAYI ÖNLEME ÇALIŞMALARI İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM
Ancak herkesin bu metaboliti oluşturacak doğru mikroflaraya sahip olduğunu unutmamak gerekiyor.
Yayınlanan çalışmanın başındaki isim, İsviçre’deki Polytechnique Fédérale de Lausanneteknik üniversitesi’nden Prof. Johan Auwerx, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu bağırsak metabolitinin mitokondri ve kas işlevi üzerindeki etkisini ilk kez gösteren verileri yayınladığımız için heyecanlıyız.
Yaptığımız bu araştırmanın yaşlanmayı önlemeye yönelik mevcut çalışmalar için bir dönüm noktası olacağını düşünüyoruz. Farmasötik yaklaşımlara odaklanan mevcut çalışmalar, insan sağlığı için oldukça fazla potansiyeli olduğunu düşündüğümüz besleyici biyoaktif maddelerle ilgili fırsatları gösteriyor.”
İNSANLAR BUNDAN NASIL FAYDALANACAK
Araştırmanın yazarları tarafından kurulan yeni bir firma, özel ayarlanmış dozlarda urolitin A üretecek bir yöntem geliştirdi. İnsanlarla yapılacak ilk klinik denemenin sonuçlarının 2017’de çıkması bekleniyor.
Araştırmanın yazarlarından Chris Rinsch, şu ifadeleri kullandı: “Nature Medicine’de yayınlanan bilimsel verilere dayanarak klinik denemeler yapmaya karar verdik. Bu keşif mitokondriyi gençleştirerek kas azalmasını yönetmek için yeni bir yaklaşım sunuyor. Yeni bilimsel keşifleri, günümüzün yaşlanan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak, klinik olarak onaylanmış sağlık ürünlerine dönüştürmeyi hedefliyoruz.”
ARAŞTIRMA DETAYLARI
Mitokondrinin işlevinin yaşla birlikte azaldığı biliniyor. Bu işlev kaybı, yaşla ilgili ve nörodejeneratif birtakım hastalık risklerini arttırıyor.
Lozan merkezli bilim insanları, C. elegans türü ipliksi solucanı kullanarak urolitin A’nın etkilerini inceledi ve bu maddenin yaşla ilişkilendirilen bozuk mitokondri birikimini önlediğini belirledi.
Araştırmacılara göre benzer bir etki kemirgenlerde de görüldü. Urolitin A’nın genç farelerde egzersiz kapasitesini arttırdığı da gözlendi.