Birçok İslam ülkesinin Tel-Aviv Rejimi ile diplomatik ilişkisi olmamasına rağmen, bazı araştırmalar İsraillilerin Arabistan ve diğer Fars Körfezi ülkelerine seyahatlerinin arttığını göstermektedir.
İsrail Merkezi Araştırma Kurumu CBS bu hafta başında yaklaşık 234 bin 600 İsraillinin Ocak ve Temmuz ayı arasında Arabistan ve diğer Fars Körfezi ülkelerine seyahat ettiğini duyurdu.
CBS’nin açıkladığı rakamlar; geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla bu seyahatlerin %9,3 oranında arttığını göstermektedir. Bu rakamlar ayrıca, yaklaşık 99 bin 200 İsraillinin, Mısır’a gittiğini göstermektedir ve bu rakam geçtiğimiz yılın 7 aylık dönemine oranla Mısır’a yapılan seyahatlerin %44,9 oranında arttığının göstermektedir. Bu rakamlar, Suudi Arabistanlı emekli General Enver Eşki liderliğindeki Suud heyetinin geçtiğimiz ay İsrail’e gittiği bir dönemde açıklanmaktadır.
Şuan Suudi Arabistan Stratejik Araştırma Enstitüsü Başkanı olan Eşki, İsrail’e yaptığı bu ziyarette İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü ve Siyonist Rejim işgal altındaki Filistin toprakları Koordinatörü ile görüşerek fikir alışverişinde bulundu. Siyonist Rejim Sosyal Politikalar eski Bakanı Micheal Melkuyer bu heyetle yaptığı görüşmenin ardından şu açıklamada bulunmuştu: Arabistan ile Tel-Aviv arasındaki ilişkinin normalleştirilmesi yakın bir gelecekte gerçekleşecektir ve İsrailliler çok yakın bir zamanda Arabistan’a gidebileceklerdir.
İsrail gazetesi Haaretz ise bu ziyareti olağan dışı olarak tanımladı ve “öyle anlaşılıyor ki Eşki ve beraberindekilerin Suud Rejiminin haberi ve onayıyla gelmişledir” diye yazdı.
Eşki, Nisan ayında Katar merkezli El-Cezire televizyonuna verdiği röportajda; Riyad, İsrail’in Arapların barışı ve İşgal edilmiş Filistin topraklarından çekilmeyi kabul etmesi durumunda Tel-Aviv’de büyükelçilik açacaktır.
2002 yılında açıklanan Arabistan tarafından büyükelçilik açılması önerisi, Tel-Aviv’in işgal altındaki Batı Şeria’dan çekilmesi durumunda İsrail ile 22 Arap ülkesi arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine hazır olunduğunun ilan edilmesiyle bağlantılıdır. O, ayrıca Suudilerin İsrail’in bölgedeki kalışıyla ilgilenmediklerini belirtti.
Suudi Arabistan ile İsrail arasında herhangi resmi bir ilişki yoktur. Her ne kadar haber kaynakları Suudilerin yeni kralı ile iki taraf arasında ilişkinin arttığına yönelik haberler yazsa da Suud Rejimi vatandaşlarının İsrail’e gitmesini yasakladı. İsrail merkezli Arutz Sheva gazetesinde geçtiğimiz ay yer alan habere göre; Suudi Arabistan ve Ürdün, Mısır gibi bölgedeki bazı müttefikleri İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi çeşitli kanallar aracılığıyla İsrail Rejimi ile görüşmüştür.
Bu habere göre; Onlar, Tel-Aviv’den Ortadoğu Barışı olarak bilinen görüşmelerinin yeni şartlarda tekrar başlamasını istemişlerdir.
Temmuz ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mısır ve ülkenin 2013 yılında darbe ile gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile gelişen ilişkileri desteklemektedir.
Netanyahu yine, bir Arap ülkesi ile İsrail arasında yapılan ilk anlaşma özelliği taşıyan İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında yapılan barış anlaşmasını destekledi ve bunu bölgedeki emniyetin ve huzurun bir göstergesi olarak tanımladı.
Tel-Aviv ve Kahire arasındaki ilişki 2014 yılında Sisi’nin yönetime gelmesiyle artmıştır.