İsviçreli bilim insanları, felçli bir maymunun omiriliğine yerleştirdikleri bir sistemle beyinden çıkan sinyalleri kaslara iletmeyi başardı.
İsviçreli bilim adamları, beyninin sağ lobu tekrar çalışan ve omuriliği zedelenerek felç olan bir maymunun yeniden yürüyebilmesi sebebiyle oldukça sevinçli. Euronews’in haberine göre, araştırmacılar bu yeni teknolojik buluşun, omurilik zedelenmelerini iyilşetimek için çok önemli olduğunu belirtiyor.
Omurilik zarar gördüğü zaman beynin loblarından çıkan sinyal kaslara iletilemiyor ve felç hastalığı böyle oluşuyor.
Bu yeni teknoloji işte bu bağlantıyı yeniden onarmayı hedefliyor.
Bilim insanları yürümeyi sağlayan sinyalleri gönderen beyin içerisine bir implant yerleştiriyor. İşte bu implant, sinyalleri kaydederek onların kaslara iletilmesini sağlıyor ve bu şekilde canlı hareket edebiliyor. Ve bu veriler eş zamanlı olarak kablosuz bağlantıyla omuriliğin hemen altına yerleştirilen bir sinyal dönüştürücüye iletiliyor.
Gregoire Courtine, Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü, Nörolog: “Bu arayüz sayesinde felçli hayvanın beyin sinyalleri döngüsü sağlanarak bu ayak hareketinin oluşması sağlanıyor. Bu sayede maymun düzenli bir şekilde yeniden yürüyebiliyor. Omuriliğin içinde bir algı mekanizması vardır. Bu sayede refleskler ortaya çıkar ve kaslar kendiliğinden hareket eder. Omurilik içerisinde bulunan sinir sistemi ağı kendi kararlarını verebilecek şekilde donatılmıştır.”
Uzmanlar tüm hareketlerin eş zamanlı olarak yapılabildiğini belirtiyor. Bu yeni buluşla ilgili önemli bilgiler daha önce Nature Dergisi’nde de yayımlanmış. Çin’de yapılan bu deneyle ilgili yönetmelik Avrupa’ya oranla daha hızlı düzenlenmiş. Deneydeki hasta maymun tam altı gün içerisinde yeniden yürümüş.
Gregoire Courtine, Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü, Nörolog: “Yarından itibaren felçli bir hastayı bir anda ayağa kaldırarak yürütme hayali kurmuyoruz. Bu teknolojiyi öncelikle hastaların rehabilitasyon dönemlerinde kullandığı motor aktivitelerinde kullanacağız.’ Bilim adamları bu teknolojinin yaklaşık 10 sene içerisinde insanlar üzerinde denenebileceğini belirtiyor.