Dünyaya özellikle üçüncü dünya ülkelerine baktığımızda bu ülkelerdeki halkın yarıdan fazlasının yoksulluk alt sınırında yaşadığını ve günlük yiyeceklerini dahi bulamadıklarını görüyoruz. Burada sorulması gereken soru şudur; bu açlıklar hangi sebeple ortaya çıkmıştır? Acaba böyle rahatsız edici durumların ortaya çıkmasında insanın rolü var mıdır ya da tüm bu krizler bir doğal afet midir?
Dünyada özellikle de üçüncü dünya ülkelerinde insanların açlıkla boğuşmasının nedenleri şunlardır: Kuraklık, nehirlerin taşması, sel baskınları, tarımsal afetlerin artması, nüfusun artması, savaşlar ve bu gibi diğer olaylar.
Savaşlar özellikle iç savaşlar, açlıkların ortaya çıkmasına neden olan en tehlikeli ve en önemli insani etkendir. Çoğunlukla savaş kuvvetleri açlıkla mücadele eden halka insani yardımların ulaşmasının engellenmektedir. Bugün Yemen’de şahit olduğumuz durum budur.
Ülkelere yapılan saldırılar yoksulluğun, gıda ve ilaç sıkıntısının, işsizliğin artmasına neden olmaktadır. Müdahaleci güçler tarafından uygulanan yaptırımlar, altyapıların art arda bombalanması ve üçüncü dünya ülkelerinin ekonomisi bu ülkelerde meydana gelen şu anki durumun asıl nedenidir.
Yemen’deki özellikle de Hadide ve Ebu Adin bölgelerindeki açlık Suudilerin önderliğindeki koalisyonun saldırılarının sonucudur. El-Hadide bölgesindeki açlık sonucu ki onlarca Yemenli hayatını kaybetti. BM Gıda Örgütü’nün verilerine göre; ölenlerin çoğu 5 yaşın altındaki çocuklar ve yaşlılardan oluşmaktadır.
Teröristlerin Yemen’e saldırılarının başlamasından bu yana 2 yıl geçmiştir. Bu 2 yıl boyunca Yemen Suudilerin liderliğindeki koalisyon tarafından kuşatıldı. Yemen’de milyonlarca insan açlıkla mücadele etmektedir. Onlarca Yemenli kıtlık ve açlık sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Şuan açlık bir krize dönüşmüştür. Bu kriz El-Hadide sahillerinde birçok kişinin ölmesine neden olmaktadır.
Tehlikenin ciddi boyutlara ulaştığı başka bir yer El-Tehita bölgesidir. Yemen’deki yokluk son birkaç haftada daha da arttı. Yokluğun arttığı yerlerden bazıları; El-Lahiye, Beytul Fagih, El-Zehra, El-Zeydiyye ve El-Cerahi şehirleridir. Buradaki halkın büyük çoğunluğu avladıkları balıkları satarak geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Ancak buradaki halkın balıkçılık için kullandığı kayıkların Suudiler tarafından bombalarla hedef alınması sonucu kayıklar kullanılamaz hale geldi. Bunun sonucunda halk tek geçim kaynağını da yitirmiş oldu. Bu durum bölgedeki halkın durumunun günden güne kötüleşmesine neden oldu.
Geçtiğimiz günlerde uluslararası yardım kuruluşlarından bir grup bölgedeki halkın durumunu belirlemek için incelemelerde bulundu. Ancak bu incelemeler bugüne kadar bölge halkının sıkıntılarının giderilmesi konusunda bir yarar sağlamadı.
Uluslararası yardım kuruluşları görevlerini tam olarak yerine getirmediler. Bu kuruluşlar El-Hadide kentindeki yokluğu ve olumsuzlukları engelleyemediler. Uluslararası yardım kuruluşlarının Yemen’deki sorunlar karşısındaki umursamazlığına karşın, Yemen’deki yerel kuruluşlar, yatırımcılar ve hükümet kuruluşları yoklukla mücadele eden halkın sıkıntılarını güçleri yettiğince gidermeye çalıştılar. Geçtiğimiz hafta El-Tehita bölgesine ülkedeki yardım kuruluşlarından çok sayıda insani yardım malzemesi gönderildi.