Çok Fazla Antibiyotik Kullanımı Bağırsaklarımızın İşleyişini Altüst Ediyor ve İhtiyacımız Olan Bakterileri Öldürüyor
Doktorlar ve toplum sağlığı uzmanları, antibiyotiğin gripte veya genel bir soğuk algınlığında kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Bu sadece antibiyotiğe dirençli bakterilerin oluşmasına yol açmaz, aynı zamanda vücudun işleyişini de altüst eder.
mBio’da yayınlanan çalışmada, haftada bir alınan antibiyotiklerin bile hastaların bağırsaklarındaki mikropları işlevsiz hale getirdiği görüldü. –Bir yıla kadar bile sürebiliyor.
Antibiyotikler ihtiyacımız olan veya olmayan ayrımı gözetmeksizin bakterileri hedef alıyor. Bunun anlamı, sistemimizden atmak istediğimiz mikroplarla birlikte yararlı bakteriler de ölüyor. (yiyecekleri öğütmemizi sağlayan, bağışıklık sistemimizi koruyan, hormonlara nasıl cevap vereceğimizi etkileyen bakteriler.)
Çalışmada şu ifade ediliyor, “Sağlıklı bireylerdeki tek bir antibiyotik tedavisi bile antibiyotiğe olan direncin artması riski taşıyor ve bağırsaktaki mikroplarda uzun süreli zararlı değişimlere yol açabiliyor.”
Araştırmacılar hastalara yaygın olarak kullanılan dört antibiyotikten birini veya etkisiz bir ilaç (plasebo etkisi) veriyor. Daha sonra dışkılarını ve tükürüklerini test ederek bağırsak ve ağız mikroplarını analiz ediyorlar. Bu testler; deneyden önce, antibiyotik alımından bir hafta sonra ve 2, 4 ve 12 ay sonra tekrar yapılıyor.
Çalışmanın sonuçları şu şekilde:
-Genellikle ağızdaki mikroplar, bağırsaktaki mikroplardan daha hızlı bir şekilde yenileniyor.
-Klindamisin kullanan hastaların bağırsaklarındaki mikroplarda 12 ay sonra bile azalma görülüyor.
-Klindamisin ve siprofloksasin bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltan bir yağ asidinin salgılanmasını sağlayan bakteride azalmaya sebep oluyor.
Daha kötüsü; araştırmacılar antibiyotik alan hastaların, ağızda ve bağırsakta bulunan antibiyotiğe dirençli gen sayısında artış keşfetti.
Kaynak : diply.com