Türk bilim insanları 7 yıllık çalışma sonunda bir genç kızın hayatını değiştirdi. Elde ettikleri başarı, büyük kemik ve organ kayıplarının tedavisinde de devrim niteliği taşıyor.
Kemik tümörü sebebiyle çene kemiğini kaybeden genç kıza, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir operasyonla kadavradan alınan ve kendi kök hücreleri ile canlandırılmış kemik nakledildi. Farklı üniversite ve hastanelerde görevli Türk bilim insanlarının 7 yıllık çalışması sonucunda 24 yaşındaki Bursalı turizmci Neslihan Karakaşlılar, eskisi gibi işlev gören çeneye kavuştu.
Neslihan’ın dramı 14 yaşında kemik tümörü teşhisi konulması ile başladı. Doğru dürüst konuşamıyor, yemek yiyemiyordu ve yüzünün görüntüsü bozulmuştu. Çenesi sürekli büyüyen genç kız 5 yılda 12 ameliyat oldu. Bu tür kemik kayıplarının kalıcı tedavisi vücudunun bir bölgesinden yüzüne kemik nakletmekti. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın’ın gerçekleştirdiği bir operasyonla leğen kemiğinden alınan bir parça kondu ama ameliyat başarısız oldu. Prof. Dr. Karaaltın, Neslihan’a hayvanlar üzerinde başarılı şekilde uygulanmış ancak henüz insanlarda denenmemiş bir araştırma projesine dâhil olmayı teklif etti. Nakilden önce alındığı kişinin hücrelerinden tamamen arındırılan kemik Neslihan’ın yağı ve kanından elde edilen kök hücrelerle laboratuvar ortamında canlandırıldı. İlkini vücut kabul etmedi. 2012 yılında yapılan ikinci deneme ise başarılı şekilde sonuçlandı. Aradan geçen 5 yıl içinde vücudun kemiği reddetmeyeceği kesinleştikten sonra bilim adamlarından oluşan ekip, Neslihan’ı ilk defa medya önüne çıkardı. Prof. Dr. Karaaltın “Neslihan’a naklettiğimiz kemik başkasınındı ama kendi hücrelerini taşıyordu. Bu yüzden reddedilmedi. Biz bunu kemikte denedik ama vücudun diğer organlarında da denenebilir ve doku uyumu problemi ortadan kaldırılabilir” dedi.
KEMİK KADAVRADAN ALINDI
Operasyonu değerlendiren Prof. Dr. Karaaltın, kadavradan alınıp Neslihan’ın kök hücreleri ile canlandırılarak çeneye nakledilen kemiğin uyum sağladığını anlattı.