Amerikalı siyasi analist Steve Benen Amerikan başkanının nükleer anlaşma konusunda yönelişi nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirerek şunları söyledi: Donald Trump İran’ın nükleer anlaşmaya uyduğunu gördükçe öfkesi artmaktadır.
Steve Benen Salı günü MSNB dergisinde yazdığı yazıda şu ifadelere yer verdi: Donald Trump’ın en büyük meselesi şudur; Amerikan Birleşik Devletleri’nin en önemli dış politikası planlandığı gibi işlemektedir ve Trump’ın isteği bu politikasını bu şekilde işlememesidir.
Benen daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Trump seçim döneminde bir devlet başkanı adayı olarak yaptığı açıklamada, İran ile yapılan nükleer anlaşmayı bir facia olarak nitelendirmişti. Bununla birlikte Başkan olduktan sonra bu siyasetin çok iyi işlediğini gördüğünde bundan dolayı çok öfkelendi. Trump’ın yeni hedefi sevdiği sorulardan başlayarak daha sonra kendi ekibinden bu sorularla ilgilenen uzman ekiple birlikte kendi istediği sonuçlara ulaşmaları talebinde bulunmaktır.
Amerikalı analist daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Trump bu anlaşmanın işlemediğini görmeyi çok istiyor ve gerçekler bunun aksi olduğunda öfkeleniyor ve “bunlar kesinlikle yanlış olmalı” diyor çünkü onun öngörüleri her zaman doğrudur.
Benen uyarıda bulunarak şunları söyledi: Anlaşılan o ki Beyaz Saray Trump’ın isteğinin doğru olduğunu ispat etmek isyor ve bu ileride İran ile yapılan nükleer anlaşmanın tehlike oluşturacağı anlamına gelir.
Öyle ki yakın zamanda Beyaz Saray’ın nükleer anlaşmaya yönelik sözlü sataşmaları artmış durumdadır, Fareyn Palese dergisi de Trump’ın şuan nükleer anlaşmadan çıkmak için altyapı oluşmakta olduğunu yazdı.
Bu dergi ayrıca şunları yazdı: Trump Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yaptığı açıklamada İran’la nükleer anlamanın devam ettirilmesinden rahatsız olduğunu ve İran’ın nükleer anlaşmaya bağlılığını iki kez dile getirmek zorunda kaldığı için kızgın olduğunu belirtti.
Amerikan Başkanı bu nedenle ülkesinin nükleer anlaşmada kalmaya devam edip etmemesi konusunu Beyaz Saray’da güvendiği kişilere bırakmak istiyor. Trump nükleer anlamayı inceleyecek ekibe nükleer anlaşmayı 90 gün içinde feshetmeyi sağlayacak bir çalışma yapmalarını istedi.
Bu Amerikan dergisi bir yetkiliden aktardığı bilgiye göre, Trump’ın bu adımı Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı arasında artan anlaşmazlığın bir göstergesidir.
Nükleer anlaşma 2013 yılında Cenevre’de yaklaşık 20 ay süren görüşmeler sonunda 14 Temmuz 2015’te Viyana’da imzalanmıştı.