Şırnak’ta kaçak çalıştırılan özel bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 7 işçi hayatını kaybetti.
Şırnak- Cizre karayolunun 20. kilometresindeki maden mevkisinde özel bir kömür ocağında göçük oluştu.
Kömür ocağında çalışan işçilerden bazılarının göçük altında kalması üzerine olay yerine AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Arama kurtarma çalışmaları sonucu göçük altındaki işçilerden 6’sının cenazesine ulaşıldı, 1 işçi ise yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı işçi Sıddık Kabak’ın Şırnak Devlet Hastanesinde tedavisi sürüyor.
Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Selçuk Yıldırım, göçüğün yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu, arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.
Devam eden arama kurtarma çalışmalarında bir işçinin cansız bedenine daha ulaşıldı. Göçükte hayatını kaybeden işçilerin sayısı 7’ye yükseldi.
Hayatını kaybeden işçilerin Sekvan Üstün, Yılmaz ve Mesut Mağrur, Yüksel Uğur, Mehmet İzer, Vedat Özden ile Abdullah Kayaş olduğu öğrenildi.
Cenazeler Şırnak Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Otopsisi tamamlanan bazı işçilerin cenazeleri hastane önünde bekleyen ailelerine teslim edildi.
İşçilerden Sekvan Üstün’ün cenazesi Cizre ilçesine, Vedat Özden’in cenazesi de Dağkonak köyüne defnedilmek üzere götürüldü.
“GÖÇÜĞÜN OLDUĞU MADEN RUHSATSIZ”
Göçüğün meydana geldiği sahanın, iş güvenliği riski olduğu gerekçesiyle 2013 yılında faaliyete durdurulduğu ve ruhsatsız olduğu öğrenildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir.”
OLAYA İLİŞKİN SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, göçüğün Şırnak-Cizre karayolunun 20’nci kilometresinde bulunan 1 Nolu kömür ocağında saat 14.30’da meydana geldiği bildirildi.
Söz konusu alanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2013 yılında üretime kapatıldığı aktarılan açıklamada, “Ruhsatsız olarak kömür çıkarma faaliyeti esnasında meydana gelen üzücü olayla ilgili olarak adli mercilerce hem iş güvenliği hem de terör örgütü ile bağlantıları yönüyle çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır.” denildi.