Başbakan Binali Yıldırım, üniversitesiz kent kalmadığını belirterek “Fakülteler açılırken, sanki üzerinde yeterince düşünülmemiş” dedi.
Milliyet’ten Abbas Güçlü’ye konuşan Yıldırım, öğretmen başına 20 kişiden az öğrenci düştüğünü, büyük kentler dışında tam gün eğitim ve 24 kişilik sınıflarda sorun olmadığını ifade etti.
‘DEVLET TÜM MEZUNLARA İŞ BULAMAZ’
Diken’in aktardığına göre Yıldırım, TEOG’un yerine getirilen sistemle sınavı zorunlu olmaktan çıkardıklarını belirterek “(Nitelikli okullar için yapılacak sınava) Kaç kişi girmek ister, tahminde bulunmak mümkün değil. Ama bildiğimiz bir şey var ki 600 civarındaki proje okula 120-130.000 civarında öğrenci alacağız” dedi.
Üniversitesiz kent kalmadığını belirten başbakan, şunları kaydetti: “Fakülteler açılırken, sanki üzerinde yeterince düşünülmemiş. Her yıl 100.000 öğretmen mezun oluyor. Devlet olarak ne onlara, ne diğer üniversite mezunlarının hepsine iş bulmamız mümkün değil. Dünyanın hiçbir yerinde de her üniversite mezununa devlet iş vermiyor. Peki, işsiz mi kalsınlar? Hayır. Daha iyi planlama yapmalıyız, meslek yelpazesini genişletmeliyiz ki bir yandan istihdam fazlası varken, öte yandan kalifiye elaman eksikliği yaşanmasın.”
Yıldırım, üniversite kontenjanlarının liseden mezun olanların sayısından fazla olduğunu anlatarak her öğrencinin girebileceği bir yer olacağını kaydetti.