Yol açma işinin taşeron firmaların tecrübesiz şoförlerine ve yetersiz araçlarına havale edildiğive Karayolları’nın yolda kalmayan binlerce kar küreme aracının ise depoda çürütüldüğü belirlendi.
Yurdun batı kesimlerini etkisi altına alan kar yağışında İstanbul-İzmir, Ankara-Bursa ve İstanbul-Tekirdağ arasındaki ana yollarda ulaşım durdu. Metrekareye düşen kar yağışının az olmasına rağmen binlerce araç saatlerce yollarda mahsur kaldı. Yol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Uçar, karayollarında karla mücadelede yaşanan aksaklıkları anlattı.
OTOPARKLARDA ÇÜRÜYOR
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bünyesindeki modern karla mücadele araçlarının özellikle Ankara, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli hattında şantiyelerinin otoparklarında çürümeye bırakıldığını ileri süren Uçar, kapanan yolların taşeron firmaların eşya ve kum taşıyan harfiyat aracı tabir edilen kamyonlarla yapılmaya çalışıldığını dikkat çekti.
Kar küreme özelliği olmayan Çin malı araçlarla kar mücadelesi vermeye çalışan taşeron firmaların halkın güvenliğini tehlikeye attığını söyleyen Uçar, Karayolları’nın araçlarıyla taşeron firma araçlarını bu sözlerle kıyasladı:
“Bu araçlar, buzlu yolda hareket edebilme kabiliyetine sahip özel tasarlanmış araçlardır. Taşeron firmadaki araçlar rutin yol aracıdır. Kar ile mücadele eden araçlarda özel olarak patinaj sistemi var. Taşeron firmalarınkin de yok. Karayolları Genel Müdürlüğü taşeron firmaya ait araçların kar bıçağı özelliği olmadığı için kendisine ait bıçakları usulsüz ve bedelsiz olarak taşeron firmalara ihaleye açmış. Taşeron firmaların şoförleri araç kullanımı konusunda eğitimsiz uzun yol şoförleridir. Karayollarında ki şoförler ise alanında uzmandır.”
Karayolları envanterinde bulunan yaklaşık 11 bin aracın atıl vaziyette bekletildiğini ifade eden Uçar, “İşler taşeron firmalara verilerek lüks araçlarımız yatırılıyor. Halkın can güvenliği bu şekilde trafikte bir nevi tehlikeye de atılıyor. Devlet zarara uğratılıyor. Bu firmaların amacı sadece kamu rantından faydalanabilmek” diye konuştu.
BUGÜN