Sinirli Ot doğada genel olarak iki çeşidi ile karşımıza çıkıyor. Birincisi dar yapraklı sinirli ot diğeri ise geniş yapraklı sinirli ot. Yol kenarlarında, bahçe otları arasında kendiliğinden yetişen, şifalı bir bitki çeşididir. Öyle ki dünyanın pek çok yerinde sinirli ot ve türlerine rastlamak mümkündür.
Sinir otu, yaz kış yeşil ve taze kalabilmektedir. Er sert kışlarda ve kar altında dahi bu ot bozulmadan kalabilir. Bu nedenlerle Ölümsüzlük Otu olarak da nitelendirilmiştir.
Bilinen diğer isimleri: Damarlı Otu, sinir otu, ateş yaprağı, karnıyarık otu ( karnıyarık otu büyük yapraklı sinir otu‘na verilen isimdir ), beşdamar otu, boğa yaprağı, damar yaprağı, kırksinir otu, pağa yaprağı, siğil otu, sinsek), sinir ot, yedi damar otu, yılan dili, yılan otu
Bileşimi: Tanen, müsilaj, acı maddeler, silisilik asit, flavonoidler
Sinir Otu Faydaları Nelerdir?
Sinir otu genel olarak iltihaplı yaralarda ve boğaz sorunlarında oldukça etkilidir. Mikrop öldürücü ve antibakteriyel etkisi araştırmalara konu olmuştur. Sinir otu, vücudu ve kanı temizlemektedir. Astım sorunu çekenler içinde bir takım faydaları vardır. Bu etkisi, içeriğinde bulunan kimyasal açıdan mukusa yakın olan bileşimlerden kaynaklanmaktadır. Bitkide bulunan bu doğal mukus sayesinde hem boğaz bademcik hem de mide sorunları için kullanılabilmektedir.
İçeriğinde allontoin maddesi bulunur. Allantoin maddesi ciltteki hücrelerin yenilenmesini ve yara ve yanıkların iyileşmesini sağlayabilmektedir. Derideki sertlik, şişlik, sivilce, siğil ve hemoroid gibi sorunlarda çok etkilidir. ( Allontoin maddesi, salyongoz kreminde bulunan maddedir. )
Sinirli Ot Çayı Nasıl Hazırlanır?
Sinirli otun sap, çiçek, tohum, yaprak, kök kısımları kullanılabilmektedir.
Geleneksel kullanımda; astım için eşit oranda sinirli ot – kekik karışımı kullanılarak çay hazırlanır. Bu çay, bildiğimiz bitki çayları gibi hazırlanabilir. Sinirli ot çayı kaynatılmadan mümkünse ılık su ile demlenmelidir.
Ayrıca, sinirli ot pekmezi diye bir preparatta geleneksel şifacılıkta kullanılagelmiştir.
Bu pekmez kanın temizlenmesi için geleneksel şifacılıkta kullanılmıştır. Çiğ olarak veya salatalara da eklenebilir. Çorbalara ve yemeklere katılabilir. Kurutulup kullanılabilir. Etkisini bir kaç gün içinde balgam söktürerek ve vücutta genel bir rahatlama sağlayarak gösterir.
Guatr için Sinirli Ot Nasıl Kullanılır?
Aynı şekilde; bir miktar sinirli ot ile bir miktar tuz el ile güzelce ovalanır ve boğaza sarılırsa guatrın küçüldüğü rivayet edilmiştir. Sinirli ot lapasının ise iltihaplı yaralar üzerine uygulanarak bu yaraları tedavi ettiği söylenmiştir.
Dünyaca ünlü şifa araştırmacı ve yazar Maria Treben’e göre bu sinirli ot o kadar etkilidir ki, bir konferansında söz alan bir bayan on yıldır kapanmayan bir yara üzerine bu bitkiden elde edilen lapa kullanarak iyileştiğini iddia etmiştir. ( Bu tür yaralarda kullanımı için uzman ve doktor tavsiyesi şarttır, lütfen kendi başınıza uygulamayınız )
Geniş yapraklı sinir ot ( karnıyarık otu)
geniş yapraklı sinir ot ( karnıyarık otu)Diyet için Büyük Yapraklı Sinir Ot ( Karnıyarık otu ) tohumu
Yaprakları genişçe olan bu sinirli ot türü bazı ülkelerde pazı gibi salatalarda tüketilmektedir. C ve A vitamin içerir, linoleic asit ve oleanolic asit açısından zengin sayılabilir. Bu yapraklar çiğ tüketildiğinde yine kanı ve karaciğeri temizleme özellikleri mevcuttur.
Karnıyarık otu tohumu ise başlı başına bir mucizedir ve araştırılmayı bekleyen bir hazinedir. Karnıyarık otu‘nun kurutulmuş oldun tohumları kuvvetli bir müshilaj etki gösterirler. ( Bu nedenle ishal sorunu olanların kullanmaması gerekir. ) Bu tohumlar, diyet listesine çok az miktarda eklenerek hem bağırsak temizliği için hemde su tutup şiştikleri için tokluk hissi vermesinden dolayı çok etkili olabilirler. Kullanırken bol su ile tüketmek gereklidir. Her kullanımda bir defada en fazla iki tohum bol su ile alınır ve günde altı tane tohumu geçmemelidir ve yine diyetisyen ve doktor onayı ile kullanılmalıdır. Bu tohumlar bağırsaklarda biriken atık maddeleri dışarı atar ve mantar enfeksiyonlarına neden olan zararlıları yok eder.
Not: Bitki çayları uzun süre ve aşırı miktarda alınmamalıdır. Sinir otu kuvvetli bir ishal yapıcı bitkidir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmeyiniz. Su kaybına neden olacağından bol su ile tüketilmesi gerekir. Günde bir kahve fincanı tüketebilirsiniz. Tedavi amacıyla tüketimi için mutlaka doktor tavsiyesi gerekmektedir. Sizlere tavsiyemiz, bu mucizeyi salatalarınızda, çorbalarınızda aşırıya kaçmadan kullanmanız.
Sağlıcakla Kalınız….