Manisa’da bir grup özel lise öğrencisinin melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakterileri temizleme özelliğiyle ilgili araştırması, projenin sunumu için Harvard Üniversitesi’nde gerçekleşecek Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı’na davet edildi.
Anadolu Haber / Manisa’da özel okul öğrencilerinin TÜBİTAK tarafından ‘eksik belge’ nedeniyle kabul görmeyen 2 projesi, Harvard Üniversitesi’nin ilgisini çekti.
Biyoloji öğretmeni Nuray Avcı eşliğinde 10. sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak ve 11. sınıf öğrencisi Seda Erol’un melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havadaki bakteriler üzerindeki etkisi ve bu yağların bakterileri temizlemesine yönelik projesi, büyük ilgi gördü.
Harvard Üniversitesi’nden davet alan projeyi anlatan biyoloji öğretmeni Nuray Avcı, “Projemizi ağustos ayından bu yana hazırlıyoruz. İnsanların toplu olarak yaşadığı hastaneler, toplu taşıma araçları, okullar gibi alanlarda üst solunum yolu hastalıklarının çoğaldığını tespit ettik. Bununla ilgili olarak havalandırmaların rutin temizliğinin yapılması gerekiyor; ancak bu temizlikte kullanılan maddeler tamamen kimyasal olup, alerjiye neden olabiliyor. Biz yaptığımız çalışmada doğal ürünler olan aynı zamanda antiseptik özelliğini bildiğimiz melisa, okaliptus ve karanfil yağlarını kullandık. TÜBİTAK için başvurduğumuz bu proje için Harvard’dan davet aldık” dedi.
‘PROJEMİZ TÜBİTAK’TAN KABUL GÖREMEDİ, CANLARI SAĞ OLSUN’
11. sınıf öğrencisi Seda Erol, çok mutlu olduklarını belirterek, “Klima filtrelerinden örnekler aldık, bakterilerin kolonileşmesini gözlemledik. Ardından bitkisel yağların etkisini araştırdık ve melisa, okaliptus ve karanfil yağlarını bakterilerin üremesini önemli derecede sınırlandırdığını, hatta azalttığını gözlemledik. Yaptığımız proje sonunda Harvard’da bilimsel konferans sunumu için davet aldık. Çok heyecanlıyız ve çok mutluyuz” diye konuştu.
10. sınıf öğrencisi Göktuğ Altıparmak, ucuz maliyetli gaz antiseptik üretmeyi hedeflediklerini ifade ederek, “Normalde klima filtrelerimizi temizlemeyi amaçlamıştık ancak havadaki bakterileri ciddi miktarda azalttığımızı gözlemledik. Kanserli hastaların akciğerleri bakterilere karşı daha dirençsiz oluyor, bunlara da çok ciddi bir yarar sağlayabileceğini düşünüyorum. Projemiz TÜBİTAK’tan kabul göremedi; ama canları sağ olsun. Sonuçta ülkemiz için çalışıyoruz. Harvard’dan davet aldık, oraya gideceğiz” dedi.
TÜBİTAK’TAN AÇIKLAMA
TÜBİTAK’ın açıklamasında “TÜBİTAK’ın projelerini reddettiği liselilere Harvard’dan davet” başlıklı haberlerin yer aldığı ve yanlış anlamalara sebep olduğu belirtildi. Söz konusu “Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması”nın bu yıl 49’uncusunun düzenlendiği bildirilen açıklamada, yarışmaya 16 bin 181 proje başvurusu yapıldığı ve önceki yıllarla karşılaştırıldığında bir rekor kırıldığı kaydedildi.
“Başvurular ilgili jüri tarafından ön değerlendirmeye alınmakta ve bölge sergisine katılacak projeler belirlenmektedir. Bölge sergileri her bölge için 100 projeyle sınırlı tutulmaktadır. Bu bağlamda en yüksek puanı alan projeler bölge sergisine davet edilmektedir. Bölgelerinde dereceye giren projeler de bir ilimizde sergilenmekte ve sonrasında ulusal değerlendirme yapılmaktadır. Bu değerlendirmede derece alan projelerde daha sonra uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmektedirler. Söz konusu haberde yer alan Göktuğ Altıparmak ve Fadime Seda Erol isimli öğrencilerimize ait ‘Melisa, okaliptüs ve karanfil yağlarının havada bulunan bakteriler üzerine etkisi’ ile Yusuf Ergül ve Bengisu Şentürk isimli öğrencilerimize ait ‘Kobalt-60 izotopunun alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği’ isimli projelerde bu kriterlere göre ele alınmıştır. Kurum olarak bütün öğrencilerimizin yaptığı projelere büyük önem vermekteyiz. Yapılan tüm projeler bizim nezdimizden bir emek ürünüdür ve çok anlamlıdır. Mevcut kriterlere göre değerlendirme neticesinde geride kalan projeler de başarısız çalışmalar değildir. 4 öğrencimizin projesini de bu kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.”
DHA’nın aktardığına göre düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin uluslararası arenada da dereceler aldığı belirtilen açıklamada, 100’e yakın ülkenin katıldığı Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda (ISEF) 2012-2017 yıllarında öğrencilerin önemli başarılara imza attığı kaydedildi.
“Öğrencilerimiz yapmış oldukları projeler ile ISEF yarışmalarında, 2012’de bir üçüncülük ve bir Technolojies Corparation Özel Ödülü, 2013’te bir özel ödül, 2014’te üç dördüncülük ve bir özel ödül, 2015’te ikincilik, üçüncülük bve 2 özel ödül, 2016’da SPIE’in özel ödülü, Qatar Foundation Özel Ödülü, United Technologies özel ödülü ve 2017’de dördüncülük ödülü ile NIDA özel ödülünü kazanmışlardır. Ayrıca Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’nda da öğrencilerimiz her yıl ödülle dönmektedir.”