Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Kabe ziyaretçilerinin Cebel-i Nur ve Hira Mağarasına gitmesini yasakladı. Bu bakanlık, Hac konusunda faaliyet gösteren bütün şirketlere ve kuruluşlara, hacıların Cebel-i Nur’a gitmelerine izin vermemesi ve bu şirket ve kuruluşların ziyaret programlarından Cebel-i Nur ve Hira Mağarasına gitmeyi kaldırmaları gerektiğini açıkladı.
Arabistan Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Okkaz gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Bahsedilen şirketlerin faaliyetlerini denetleyen bir komite bulunmaktadır ve bu şirketler Hac ve Umre Bakanlığının direktiflerine aykırı davrandıkları takdirde cezalandırılacaklardır.
Abdülaziz el-Vazan şu iddialarda bulundu: ‘Bu karar ziyaretçilerin can güvenliği ve bazı şer-i ihlalleri engellemek için alınmıştır.’
Nur Dağı ya da Cebel-i Nur, Mekke’nin yaklaşık 6 km kuzeyinde, Mekke’den Mina’ya giden yolun yakınında bulunur. Hira mağarası da bu dağın en yüksek noktasında yer alırken her yıl binlerce Müslüman bu mağarayı ziyaret ediyor.
Siyonistlerin yardımıyla Hac yönetimi
Arabistan, Hac ve Umre merasiminin idaresi için Siyonist bir şirketten yardım aldığı belirtiliyor.
El-Ahd el-Cedid Haber sitesi şu açıklamalarda bulundu: ‘Arabistan, Kabe ziyaretçilerinin önemli bilgilerini toplamak için bir İsrail şirketi ile iş birliği yapmaya başlamıştır ve bu iş birliği kendi alanında benzeri görülmemiş bir durumdur.
Bu iş birliği anlaşması, Arabistan’ın uluslararası Teshil şirketi ve Siyonist Rejimin uluslararası vsf şirketi arasında imzalandı. Teshil şirketinin şu an ki sahibi de Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’dır.
İmzalanan bu anlaşma esasınca, Siyonist şirketi vsf, ziyaretçilerin önemli bilgilerini onların hac ziyaretleri öncesinde toplayacaktır.’
Katar’ın eş-Şark Gazetesi de konuyla ilgili olarak şunları yazdı: ‘Arabistan, Hac merasimini siyasi bir araç olarak kullanmaktadır. Çünkü çeşitli merasimlerde Riyad’ın politikaları da bulunmaktadır.’
Bin Selman’ın propaganda projeleri
Muhammed Bin Salman’ın Arabistan ekonomisini iyi göstermek için yaptığı reklamlara rağmen, istatistikler bu ülkenin 52 milyar dolar bütçe açığı olduğunu göstermektedir.’
Dünyadaki enerji konularına değinen Oil Press haber sitesi şu açıklamalarda bulundu: ‘Arabistan ekonomik planlarını uygulayamıyor. Oysa ki Riyad yetkilileri bu projeleri uygulamak için batı ve Arap ülkeleriyle anlaşmalar imzalamıştı.
Arabistan, Aramco petrol şirketinin hisselerini borsaya koymasına rağmen gerçek şu ki, Riyad açıklanan planların maliyetini karşılayamıyor.’
Ekonomi uzmanlarının ifadesine göre, Arabistan’ın uygulamak istediği ekonomik kalkınma projelerinin milyarlarca dolar maliyeti var ama Riyad sadece bunun bir kısmını sağlayabiliyor.
Kızıldeniz kıyısında yeni şehir inşaat projesi ve Güneş enerjisi santrali projesi, en az 750 milyar dolar maliyeti olan iki projedir. Bu projeler, uygulanması konusunda birçok şüphenin bulunduğu, Arabistan Veliaht Prensinin 2030 vizyon planı doğrultusunda planlanmıştır.