Uşaklı 68 yaşındaki taş ustası Muammer Erdoğan, yarım asrı aşkın taş ocaklarında küfeki taşı keserek geçimini sağlıyor. / Anadolu Haber
Uşaklı 68 yaşındaki taş ustası Muammer Erdoğan, nasırlı elleriyle yarım asrı aşkın taş ocaklarında küfeki taşı keserek geçimini sağlıyor.
İlerlemiş yaşına rağmen yaz kış demeden her sabah elinde kazmasıyla dağın yolunu tutan Erdoğan, çetin kış şartlarına aldırmadan günde 8 saat taş ocağında çalışıyor. Küçük yaşta babasını kaybeden ve 15 yaşından bu yana taş ocaklarında çalışan Erdoğan, 53 yıldır taş ocaklarından ekmeğini kazandığını, ömrü el verdiği müddetçe de aynı şekilde devam edeceğini söyledi.
Küfeki taşının yerin altında iken yumuşak, çıkartıldıktan bir süre sonra sertleşmeye başladığını, Bizans ve Osmanlı dönemi mimari eserlerinde sıkça kullanıldığını anlatan Erdoğan, üzerine çivi çakılabildiği için de mimari projelerin çatı, kapı ve pencere altları için uygun olduğunu ifade etti.
Yüzeyin hemen altında bulunan küfeki taşını kazma, demir çubuklar, murç, balyoz yardımıyla çıkartarak değişik boyutlarda pürüzsüz olarak kestiğini anlatan Erdoğan, günde en fazla 10 taş kesebildiğini kaydetti.
Taş ocağına gitmek için 4-5 kilometre yol yürüdüğünü söyleyen Erdoğan, günlük kazancının 30-40 lira arasında olduğunu belirtti.
Erdoğan, “Zor bir iş bizimkisi ama dört çocuğumu bu işi yaparak büyüttüm. Eskiden işler daha iyiydi artık o kadar iyi değil” dedi.
KÜFEKİ TAŞI
Organik tortul taşı olan küfeki, kalker, silis ve fosil (istiridye ve midye gibi) çökeltilerinden oluşuyor. Açık bej, açık sarı, gri tonlarda, ince taneli ve kumlu görünümde, fosilli, boşluklu ve kristalli, kompakt bir taş olan küfeki, ocaktan çıkmadan önce yumuşak, daha sonra havadaki karbondioksit gazı sayesinde sertleşiyor. Sertleşen küfeki taşı uzun süre sertliğini koruyor. Yıllar geçtikçe betona nispetle mukavemeti daha da artıyor.
Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çok sayıda önemli mimari eserde temel yapı taşı olarak yararlanılan küfeki taşı İstanbul Surları, Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camisi’nde kullanıldı.Mimar Sinan’ın da pek çok eserinde küfeki taşını tercih ettiği biliniyor. (AA)