Kimi zaman farkında olmadan yaptığımız bu yanlış davranışlar, düşündüğünüzden çok daha zararlı olabiliyor. Ama merak etmeyin, biz sizler için birçoğunu derledik ve bu yanlış davranışlarınızı düzeltmek için yapmanız gerekenleri bir bir sıraladık. Hazırsanız başlayalım! / Anadolu Haber
1. Buzluktan çıkardığımız hayvansal gıdaları oda sıcaklığında ya da sıcak suyun altında çözdürmek
Daha önce aceleniz olduğu için buzluktan çıkardığınız et ürünlerini sıcak suyun altında beklettiğiniz olmuştur. Fakat bu yöntemin oldukça zararlı olduğunu söyleyelim. Tıpkı aynı et ürünlerini tüm gün öylece tezgahta bırakmak gibi… Dondurduğunuz hayvansal gıdalar, 10°C’lik bir sıcaklığa ulaştığı anda bakteri üretmeye başlar. Bu durum da gıda zehirlenmesine davetiye çıkarır.
Ne yapabilirsiniz:
- Buzdolabınızın alt bölümünde çözdürün. Bu yöntem biraz zaman alsa da en sağlıklı seçeneklerden biri. Ne kadar zaman alacağı merak ediyorsanız bir kiloluk etin neredeyse bir günde çözündüğünü söyleyebiliriz. Bu yüzden son dakikada planlanan yemekler için pek uygun bir yöntem değil.
- Kulağa tuhaf gelebilir ama bir diğer yöntem de soğuk su kullanmaktır! Etinizi su geçirmeyecek bir poşete koyun ve soğuk su dolu bir kabın içine bırakın. Suyu her yarım saatte bir değiştirin. (Tabii ki yine soğuk suyla!) Etiniz birkaç saat içinde çözünecektir.
- Mikrodalga kullanın! Fakat çok dikkatli olmanız gerektiğini söyleyelim. Mikrodalga, zaman zaman eti çözdürürken en dış yüzeyini de pişirebiliyor. Bu durumu engellemek için etinizi sürekli kontrol edin ve çözülür çözünmez pişirin.
2. Sağlıksız bir pozisyondayken saatlerce telefona bakmak
Telefonlar günümüzün vazgeçilmez eşyaları olmuş durumda. Fakat birçoğumuz yanlış pozisyonlarda kullanıyoruz ve bu durum omurga sağlığımızı etkiliyor. Telefonu göz hizanızdan aşağıda tutmak ve telefona bakmak için sürekli olarak kafanızı eğmek kaçınılmaz boyun ağrılarına, baş ağrılarına ve kas zayıflıklarına neden olur.
Ne yapabilirsiniz:
- Telefonunuzu göz hizanızda kullanmaya çalışın.
- Belli aralıklarla boyunuzu ve omuzlarınızı esnetin.
- Duruşunuzu düzeltmeye çalışın ve bunu sürekli hale getirin.
3. Duştan çıkmadan hemen önce soğuk su ile durulanmamak
Soğuk bir duş fikri pek hoşunuza gitmemiş olabilir. Fakat sağlığınıza olumlu bir etkisi olacağı kesin. Sıcak ve soğuk suyla değişimli bir şekilde duş almak kan dolaşımınızı hızlandırır, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, cildinizi canlandırır, stres seviyenizi düşürür ve hatta kilo vermenize yardımcı olur. Merak etmeyin, sadece 10-20 saniye bile tüm bu olumlu etkileri görmeniz için yeterli!
Ne yapabilirsiniz:
- Normal bir şekilde ılık duşunuzu alın. Duştan çıkmadan hemen önce suyun ayarını soğuğa getirin ve 10 saniye kadar soğuk suyun altında kalın.
- Bu rutine alıştıkça soğuk suyun altında kalma sürenizi 30 saniyeye çıkarabilirsiniz.
4. Spordan önce değil sonra yüzümüzü yıkamak
Spordan hemen sonra yüzünüzü yıkamak iyi bir fikir gibi gözükebilir fakat bunu spora başlamadan önce de yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Spordan önce yüzünüzdeki tüm makyajı çıkarmanız gerekir. Eğer yapmassanız spor esnasında terledikçe gözenekleriniz açılır ve makyajın da etkisiyle tıkanır. Ayrıca spor yapmadan cildinizi temizlemezseniz, spor yaptıktan sonra temizlediğinizde cildinizi tahriş edebileceğinizi de belirtelim.
Ne yapabilirsiniz:
- Spora başlamadan önce cildinizi iyice temizleyin ve makyajdan arındırın.
- Spor esnasında terlediğinizde cildinizi ovuşturmayın ya da sert bir şekilde silmeyin. Pamuklu bir havlu ile hafifçe kurulayabilirsiniz.
- Spordan sonra cildinizi nazik bir şekilde temizleyin.
5. Yıkanmış ve paketlenmiş yeşillikleri tekrar yıkamamak
Aldığınız paketli yeşilliklerin önceden yıkanmış olması %100 temiz olduğu anlamına gelmez. Önceden yıkandığını düşündüğünüz bu yeşilliklerde hala kir, böcek ya da kimyasal ilaçlar olma ihtimali var. İyisi mi siz iki dakikanızı daha ayırıp kullanacağınız yeşillikleri tekrardan yıkayın. Hasta olmaktan iyidir!
Ne yapabilirsiniz:
- Hastalık riskini almaktansa iki dakikanızı daha ayırıp yeşillikleri bol suda tekrardan yıkayın.
6. Tablet, telefon gibi elektronik cihazları uyumadan hemen önce yataktayken kullanmak
Uyumadan önce sosyal medyada şöyle bir gezinmek ya da biraz oyun oynamak kulağınıza zararlı gelmiyor olabilir. Ama aslında bilmediğiniz bazı detaylar var! Uyumadan hemen önce telefon ya da tablet kullandığınızda ekrandan çıkan ışık direkt olarak gözünüze vurur. Bu durum da uyku kalitenizi etkileyen melatonin hormonunuzu olumsuz etkiler. Tüm bunların sonucunda uykunuzun verimi düşer ve gün içerisinde yorgun hissedersiniz.
Ne yapabilirsiniz:
- Uyku saatlerinizde tablet ve telefonlarınızı yatağınızdan uzaklaştırın.
- Bunun yerine kitap okuyun ya da rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz.
- Eğer yine de telefonunuzla ya da tabletinizle vakit geçirmek istiyorsanız ekran parlaklığını en aza indirebilir veye ekranınızı gece moduna alabilirsiniz.
7. Hapşıracağımız zaman kendimizi tutmak
Hapşıracağınız zaman kendinizi tutmak, düşündüğünüzden de tehlikeli olabiliyor! Kendinizi tuttuğunuzda göğsünüzdeki hava sıkışabilir, kulak zarınız zarar görebilir veya beyninizdeki kan damarları şişebilir ve patlayabilir. Hapşırmak, burnunuzun “sıfırlanması” yani bakteri ve tozlardan temizlenmesinin en doğal yoludur.
Ne yapabilirsiniz:
- Özgürce hapşırın! Bir peçeteyle ya da ellerinizle ağzınızı kapatabilirsiniz ancak sakın burnunuzu sıkmayın!
8. Gazımız olduğunda kendimizi tutmak
Gaz çıkarmak oldukça doğal bir eylem olsa da toplum tarafından hoş karşılanmaz. Bu yüzden zaman zaman gazımızı tutmamız gereken anlar olabilir fakat bu oldukça sağlıksız bir durum! Gazınızı tuttuğunuzda her ne kadar yok olup gitmesini dileseniz de yok olmaz. Vücudunuzun içerisinde kalmaya devam eder ve vücudunuz onu bir şekilde dışarı atmaya çalışır. Siz gazınızı tuttukça vücudunuz onu absorbe eder, işin sonunda da onca zamandandır içinizde tuttuğunuz gaz, ağzınızdan çıkıverir!
Ne yapabilirsiniz:
- Gazınız olduğunda rahatça yapabileceğiniz bir ortam bulup yapabilirsiniz!
- Eğer gaz problemi olan bir insansanız daha yavaş yemek yemeye çalışın. Bu sayede daha az hava yutarsanız. Ayrıca fasulye gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmanız sizin için daha iyi olabilir.
- Yine de geçmeyen bir gaz probleminiz varsa doktora gitmek iyi bir çözüm olabilir.
9. Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek
Kulaklıkla ilgili en iyi şey bize sağladığı özel alan olsa da yanlış kullanıldığında sağlığımız için zararlı olabileceğini unutmamalıyız! Zaman zaman favori şarkınızı dinlerken ses seviyesini yükseltiyor olabilirsiniz fakat bu durum uzun vadede duyma kaybına bile yol açabilir!
Ne yapabilirsiniz:
- Dışarıdan gelen sesleri izole eden iyi bir kulaklık satın alın. Bu sayede gürültülü yerlerde müziğin sesini daha fazla açmaya gerek duymassınız.
- Sessiz bir yerde olduğunuzda müziğin de sesini kısmaya özen gösterin.
10. Uyanır uyanmaz kahve içmek
Erkenci kuşlar için bir bardak taze kahveyle güne başlamak gibisi yok. Ya da en azından onlar böyle olduğunu düşünüyor! Vücudumuz kortizol denen ve korktuğumuzda ya da stresli olduğumuzda üretilen bir hormon salgılar. Bu hormon sabahın erken saatlerinde daha fazla salgılanır. Uyanır uyanmaz içtiğiniz bir bardak kahveyle vücudunuz kendisini dinç tutmaya yarayan kortizol üretimini azaltır, bunun yerine kafein ile idare eder. Tüm bunların sonucunda vücudunuz kendi kendine yetememeye başlar ve kafeine ihtiyaç duyar.
Ne yapabilirsiniz:
- Günlük kahve tüketiminizi azaltmaya çalışın.
- Sabahları kahve içmeyi seviyorsanız uyanır uyanmaz içmek yerine uyandıktan 3 saat sonra içmeye çalışın.
11. Antibaktriyel ürünle kullanmak
Bazılarımız çevresindeki tüm zararlı bakterilerden endişe duyuyor ve bunlardan kurtulmak için antibakteriyel ürünler kullanıyor olabilir. Fakat çoğu antibakteriyel temizleyici, triklosan adı verilen bir madde içerir. Bu madde ile temas eden bakteriler mutasyon geçirebilir ve antibakteriyel ürünlere ya da bazı antibiyotiklere karşı direnç kazanabilir.
Ne yapabilirsiniz:
- Beyaz sabun her şeye çözüm! Antibakteriyel ürünler yerine beyaz sabun kullanmaya çalışın.