Moda endüstrisi, cinsiyetsiz moda ve LGBT akımlarını destekleyen çıkışları ile de toplumsal yapı üzerinde kalıcı hasarlar veriyor. Hedefte ise çocuklar var. Dünyada ünlü markalar çocuk kıyafetlerinde kız ve erkek etiketlerini kaldırırken reyonlarını da birleştirdi. | Anadolu Haber
Hızlı ve çok tüketmek üzere kurgulanmış felsefesinden, doğaya verdiği zararlara kadar çok temiz bir sicile sahip olmayan moda endüstrisi, son zamanlarda cinsiyetsiz moda ve LGBT akımlarını destekleyen hatta körükleyen çıkışları ile de toplumsal yapı üzerinde kalıcı hasarlar vermeye devam ediyor.
Cinsiyet akışkanlığı denen, bireyin kendini bir cinsiyete ait hissetmeme durumuna verilen isim, en çok da modayı ele geçirmiş durumda. Moda dünyasındaki en yeni trendler arasına girmeyi başaran cinsiyetsizlik akımı, erkek veya kadın kavramlarının yerine cinsiyetsiz bir yaklaşım trendini benimseyenlerin yeni gözdesi.
ERKEK ÇOCUKLARA FEMİNEN ÇİZGİ
Yüzyılın sınırsızlık anlamına gelen “özgürlük” anlayışının modaya uzantısı, cinsiyete dair moda kalıplarının kırılıp, erkeğe ve kadına dair farkların ortadan kaldırarak cinsiyetler üstü bir toplum anlayışını benimsetmek oldu. Kadını oğlan çocuğu diye tanımlanan “tomboy” stilinde giydirerek; erkeği dar kotlar, makyaj ve renklerle femine bir görüntüye bürüyen trendi de beraberinde getirdi. Erkekleri ve kızları ayıran renk, desen, tasarım ile etek ve pantolon gibi cinsiyete ait giysiler minimize edilerek arasındaki farklar olabildiğince silikleştirildi.
ÇOCUK GİYİM HEDEF KİTLE
Selfridges, John Lewis gibi ünlü İngiliz mağazaları bünyelerinde cinsiyetsiz moda bölümleri oluşturdular. Finlandiya’nın en büyük giyim zincirlerinden Stockmann, Helsinki’deki mağazasının bir katında ‘One Way’ olarak adlandırılan bölümde cinsiyetsiz kıyafet satışları başladı. Androjen moda akımının hızla yükselişe geçtiği günümüzde, Alexander Wang, H&M, Zara, Marc Jacobs, Burberry, Tom Ford, Gucci gibi markaların androjen koleksiyonları mağaza raflarının baş köşelerini tutuyor.
Cinsiyete dair çizgilere meydan okuyan eşcinsel tasarımcılar; cinsiyet devrimini yansıttıkları koleksiyonlarından tutun da, androjen modellerin boy gösterdiği defiler ve kampanya çekimlerine kadar her aşamada sınırları ortadan kaldırmak için çabalıyorlar.
Kız erkek çocuk reyonu artık yok
Disney kıyafetlerindeki kız & erkek etiketlerini kaldırıyor. Mağazalarda artık, kız çocuk & erkek çocuk tabelaları yok, onun yerine bebekler, arabalar, kostümler, vb. oyuncak türlerini belirten tabelalar konuluyor. 2011 yılında gösterime giren ve büyük ses getiren “Tomboy” filminde cinsiyetler arası geçişin beyazperdedeki hali olarak akıllarda yer edindi. Film 10 yaşındaki küçük kızın kısa seçilmiş saçları ve erkeksi tavrı ile cinsiyetler arasında kaldığı ve yaşadığı kimlik karmaşasını konu ediniyor. Bu gün hemen hemen her sinema filminde ve özellikle teenage grubunun izlemiş olmayı prestij olarak saydıkları netflix dizilerinde muhakkak bir eş cinsel karaktere yer veriliyor. Özellikle en dürüst, en eğlenceli, en sempatik rolleri oynayan bu karakterler, izleyicilere, masum ve kabul edilir mesajını çok daha kolay veriyor.