Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin 7 bölgesinde de ‘olağanüstü kuraklık” yaşanıyor. Anadolu’da barajlar, göller, nehirler hatta yer altı suları hızla kuruyor. Uzmanlar, susuzluğa vatandaşları ve üreticileri uyarıyor.
Kuraklık nedeniyle kuruyan su kaynakları, susuzluktan boğularak ölen balıklar, yok olan kuş cennetleri, adım adım tükenen bir tabiat…
Edirne’den Kars’a kuraklık riski kapıda…
7 bölgede şiddetli kuraklık var
Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuraklığı haritaya döktü. Anadolu’daki iklim felaketinin boyutları da ortaya çıktı.
Birkaç nokta dışında her yer siyah, kahverengi ve sarıya bürünmüş durumda. Yani olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşanıyor.
Barajlarda sular çekildi, eski yerleşimler ortaya çıktı
Meteorolojik verilere göre Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yağışlarda yüzde 80’lerin üzerinde azalma var.
Şehirlere içme suyu sağlayan barajlardaki rezervler de önemli oranda düştü.
Artvin’den Isparta ve Muğla’ya pek çok barajda suyun çekilmesi ile havza içinde kalan eski yerleşimler ortaya çıktı.
‘Bahar da kurak geçerse su sorunu çok ciddi’
Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu “Eğer bu şekilde kuraklık devam ederse, yani kış ve baharda kurak geçerse ülkemiz için su sorunu çok ciddi olarak karşımıza çıkacak. Ondan dolayı biz şimdiden önlem almamız gerekiyor” dedi.
Yağışların azlığı, sadece barajları değil akarsu ve gölleri de etkiledi.
Salda Gölü de kuruyor
Turkuaz rengiyle kendine hayran bırakan Burdur’daki Salda Gölü’nde küçük adacıklar ortaya çıktı. Gölün suları yaklaşık 30 metre çekildi.
Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu kaynağı Sapanca’da da su miktarı kritik seviyeye düştü, kıyıda metrelerce çekilme görüldü, kayıklar da kıyıya vurdu.
Kuşlar göle uğramaz oldu
Kırşehir’deki Seyfe Gölü, İç Anadolu’nun önemli su kaynaklarından biriydi. Aynı zamanda dünyanın önemli kuş göç yolları üzerinde yer alıyordu. Kuşların görsel şölen oluşturduğu gölde şimdi kuraklık nedeniyle sessizlik hakim.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner “Bilhassa Seyfe pınarından su girmezse adacıklar, turbalıklar, sazlıklar, oluşmadığı için kuşların barınma, saklanma ve yuva yapma yeri maalesef olmuyor” diye konuştu.
Kuruyan göl ve göletlerde canlı hayat can çekişiyor.
Kuraklığa karşı vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor
Trakya bölgesinde yağışların azalması nedeniyle yer üstü su kaynakları kritik seviyede, bunun yanı sıra yer altındaki su kaynakları da alarm veriyor.
Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Tekirdağ bölgesinde yer altı seviyeleri üzerindeki baskı yüzde 85’lere kadar çıkmış durumda. Bu Kırklareli’nde yüzde 55’lerde, Edirne’de de yüzde 70-75’lerde” dedi.
Uzmanlar, kuraklığa karşı hem vatandaşları hem de üreticileri uyarıyor.
Ülkemizde su kaynaklarının yüzde 70’i tarımsal sulama amaçlı kullanılıyor. Çiftçilerin salma sulamadan damla sulamaya geçmesi bu süreçte kritik önemde.
Sadece tarlada değil, evde de tasarruf şart… (trthaber)