Hollanda’nın Arnheim kentindeki bin kişi kapasiteli Aziz Joseph Kilisesi içinde oluşturulan rampalarda gençlerin kaykay yapması gazetelere konu oldu. Aziz Joseph Kilisesi’ni sembol olarak gösteren medya bu kilise gibi binlerce kilisenin kapanma ve satışa çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.
Medyanın cevabını aradığı soru ise “İngiltere’den Danimarka’ya birçok ülkede, kırsal bölgelerin simgesi haline gelen ve bir zamanların kutsal mekanları şimdilerin ise boş kilise binalarının ne yapılacağı.”
Amerika’nın önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal ise sadece kilise binalarının ne yapılacağını değil, “Hristiyanlardaki iman kaybını” sorgulamaya başladı. Kiliselerin bu hale gelmesinin nedeni ise şöyle açıklanıyor: Hristiyanlardaki inanç zayıflığı kiliselerin terk edilmesine neden oldu. Maddi desteklerini kesmelerinden dolayı kiliseler maddi ihtiyaçlarını karşılayamadı ve cemaatsiz kaldı. Uzun yıllar boş kaldığı ve çürümeye başladığı fark edilince ya kapandı ya da kafe, spor salonu, restoran gibi alanlara dönüştürülerek hiç değilse açık kalması sağlanmaya çalışıldı.
Avrupa’daki kiliselerin içinde bulunduğu durumu “acı verici” şeklinde nitelendiren Amerikan gazetesi The Wall Street Journal’ın tespitleri ise şöyle:
“Geçtiğimiz günlerde yaklaşık yirmi pejmürde kaykaycı yüksek bir kilise binasının içinde İsa’ya çok benzeyen bir mozaiğin ve etraftaki bir dizi aziz heykelinin bakışları altında kaykaylarıyla oldukça tehlikeli atlayışlar yaptı. Burası Arnheim Kaykay Salonuydu; yani bir zamanlar yaklaşık bin kişilik cemaatinin dualarıyla inleyen Aziz Joseph Kilisesi’nin zorla dönüştürüldüğü alan. Bu kilise Avrupa çapında kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan yüzlerce kiliseden yalnızca biri. Şimdi hem Hristiyan cemaatlerin hem de hükumetlerin kafasını kurcalayan soru şu: Boş kilise binalarını ne yapmalı? Avrupa’da kiliselerin kapanması ya da farklı alanlara dönüştürülmesi Avrupa’da inancın hızla zayıfladığına işaret ediyor. Bu hem iman sahipleri hem de dinin iyice parçalanmış ve kompartımanlara ayrılmış bir toplumda birleştirici rolü olduğuna inananlar için acı verici bir durum.”