Vücudun zararlı hücrelerden arındıran antioksidanların bilinmeyen faydalarını araştırdık. Aynı zamanda antioksidan tarafından zengin olan besinleri de derledik. İşte antioksidanın faydaları…
Zararlı hücreler vücudun sağlıklı işleyişini etkileyerek yaşlanmayı ve hastalığa yakalanmayı hızlandırır. Vücudu bunlardan arındırmanın en kolay ve etkileyici yolu ise antioksidan hücreleridir. Vücut için oldukça önemli olan bu antioksidanlar aynı zamanda kanseri hücrelere karşı vücut direncini artırır.
En bilinen antioksidanlar ise A, E, C vitamini, flavonoidler, koenzim q10, likopen, selenyum ve çinkodur.
İŞTE BAŞLICA ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI
– Alfa tokoferol buğday, mısır, darı, pirinç gibi tahıllarda çok bulunur. Bunun dışında ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı gibi yağlarda, ceviz, badem ve yerfıstığı gibi kuru yemişlerde ve yeşil sebzelerde bulunur. E vitamini aynı zamanda pişirmeye ve sıcağa dayanıklıdır, böylece pişirilme esnasında özelliğini kaybetmez. Fakat fazla yağda kızartma ve tahılların öğütülmesi esnasında faydası yok olur.
– Vücutta depolanarak A vitaminine dönüştürülen kırmızımsı-turuncu pigment çok güçlü bir antioksidan da Beta-karotendir. Kanser türüne yakalanma riskini azaltır. Havuç, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler ile kayısı ve şeftali gibi meyvelerde fazlasıyla bulunur.
– Birçok meyveye kırmızı rengi veren Likopen maddedir. Kardiyovasküler hastalıklar ve kansere karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Domates, guava, karpuz, greyfurt, üzüm maydanoz, fesleğen, hurma, kuşkonmaz, tavuk ciğeri, pul biber ve kırmızı lahanada bulunmaktadır.
– Selenyum da güçlü bir antioksidan maddesidir. Bira mayası, tahıllar, karaciğer, tereyağ, balık, kırmızı et, sebzelerde bulunur.
– Çinko genel olarak protein içeren gıdalarda bulunur. Et, süt ve süt ürünleri, patates, esmer pirinç, fıstık, kaju, kabak çekirdeği, fasulye ve kepekli gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
– Yapılan araştırmalarda; üzüm çekirdeği, şu ana kadar bulunan en güçlü antioksidan madde taşıyıcısı olarak literatüre olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle özellikle siyah üzüm çekirdeğiyle birlikte yenilmelidir. Ayrıca uzmanlar çekirdeğin yutularak değil çiğnenerek yenilmesi ile doğal bir antioksidan alınmış olduğunu söylüyor.
– Bitki çaylarından kekik, biberiye, adaçayı ve antioksidan özelliği yüksek olan yeşil çay, beyaz çay gibi çaylar ve nane, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar önemlidir. Yapılan çalışmalarda kahve de önemli bir antioksidan kaynağı olarak gösterilmiştir.