Öncelikle öğretmen adaylarının neden geçti/kaldı istediğine gelelim:
Puanlamadaki şans faktörünü kaldırmak
Komisyon başkanlarının subjektif ölçek üzerinden puan vermede zorlanmasının önüne geçmek.
(Komisyon başkanının haksızlık olmasın diye ne puan vereceğini kestiremediğini birebir komisyon başkanı dile getirmiş.)
Puanlama da daha objektif bir standart sağlamak
MEB’in adalet algısına duyulan güven sarsıntısını onarmak için Geçti/Kaldı istiyorlar.
Peki geçti/kaldı olursa uygulama nasıl devam edecek ve bakanımızın bahsettiği yedek problemi oluşacak mı:
Uygulama yine aynı şekilde devam edecek. Mülakata yine 3 katı aday çağrılacak
Ancak:Komisyon başkanları farklı puanlama yerine 60 üstü puan alan herkesi geçti kabul ederek geçen adayları KPSS puan üstünlüğüne göre sıralayacak. Aslında böyle olması yönetmelikte de belirtildiği gibi olacak.
Bakınız. yönetmelikte 7.5. Sözlü sınava katılanların sınav puanları “Sözlü Sınav Sonuç Ekranı”na işlenecek;sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecektir.
Yönetmelikte değiştirilecek tek kısım ‘‘Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak Kpss puanına göre sıralanacak.”
Öğretmen adayları da bakanımızdan yukarıda belirtildiği gibi bir uygulama yapılmasını nisandan önce bir umutla bekliyor.
Mülakat ile bakanımızın da belirttiği gibi Yine öğretmenin niteliğine bakılacak, Herhangi bir örgüte, teröre meyili olup olmadığına bakılacak ve geçemeyenlere 60’ın altında puan verilerek kaldı denilecek.
Yönetmelikte de belirtildiği gibi başarılı olan adaylara 60 üstü verilecek ancak sıralama mülakat puanı yerine Kpss puanına göre yapılacak.
Öğretmen adaylarının tek istediği bu. Bu kadar basit, anlamlı, kimseye zarar vermeyecek bir önerimizin reddedilmesinin hiçbir tutar yanı yok.