Emniyet bünyesine alınan Çarşı ve Mahalle bekçisi yönetmeliği Resmi Gazete’de yayındı. Bekçi alımı yönetmeliğin ciddi değişikliğe gidilerek üç aşamalı sınav, bir siyasi partiye üye olmama vb. birçok şart getirildi. Peki, Türkiye genelinde yapılacak 14 bin 500 bekçi alım şartları nelerdir? İşte, 2018 bekçi alım detayları
İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye geneline alınan çarşı ve mahalle bekçileri alımlarında aranan şartlar yeni yönetmelik ile yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, en az ilkokul mezunu olan bekçiler üç aşamalı sınava tabi tutulacaklar. Sınır olarak 18-31 yaşın kabul edildiği bekçi alımlarında gerekirse eğitim üst sınırı da koyulabilecek. Bu demek oluyor ki eğitim durumu lisans, yüksek lisans, doktora olan adaylara başvuru kısıtlaması getirilebilecek. Peki, 2018 yılı çarşı ve mahallesi bekçisi alım başvuru şartları nelerdir? 14 bin 500 bekçi alımları ne zaman yapılacak? İşte, 2018 bekçi alım başvuru detayları…
14 Bin 500 Bekçi Alımı Ne Zaman?
2017 yılı içerisinde İstanbul, Ankara gibi büyük iller başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce kişi çarşı ve mahalle bekçisi olmak üzere istihdam edildi. 2018 yılında ise 14 bin 500 kişi bekçi alımı yapılması bekleniyor. Ancak bekçi alım başvuruları kesin tarihi henüz belli olmadı. İllere göre bekçi alım ilanları yayınlandıkça haberimizdeki yerini alacaktır.
Bekçi Alımı Şartları Değişti: Bekçi Alım Süreci…
Çarşı ve mahalle bekçisi alımlarında illere göre sayı dağılımı, başvuru şartları, başvurunun nasıl yapılacağı, sınav tarihleri ve diğer tüm ayrıntılar Devlet Personel Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü veya Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sayfaları aracılığı ile başvuru son tarihinden en az on beş gün evvel duyurulacaktır. Üç aşamalı sınava tabi tutulacak olan adayların sınavlarda ödeyeceği ücret Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenecek.
Üç Aşamalı Sınav Nasıl Olacak?
Türkiye geneli çarşı ve mahalle bekçisi alımlarında artık adaylar üç aşamalı sınavdan geçerek sınanacaklar;
*İlk önce yazılı sınav ile karşılaşacak olan bekçi adaylarına bu sınavda; Türkçe, sosyal bilgiler, fen, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür konuları ile ilgili sorular yöneltilecek. Yapılan sınavda adaylar optik kağıt üzerinde işaretleme yapacaklar ve başarılı sayılmak için en az 50 puan almaları gerekecek. (Bakanlık isterse bu başarı puanına müdahale edebilecek)
*Daha sonraki aşama olan fiziki yeterlilik sınavında adayların bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını uygulamalı olarak komisyon tarafından incelemeye alınacak. Fiziki sınavda başarı alt sınırı ise 60 puan olacak. Bu puanın altında kalan adaylar başarısız sayılarak elenecekler.
*Özgüven seviyesi ve beden dilinin değerlendirmeye alınacağı sözlü sınavda ise; adaya genel kültür sorularının yazılı olduğu kartlar arasından bir kart seçtirilecek ve o konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilecek. Komisyon adaya konuyla ilgili sorular soracak. Böylece; konuyla ilgili bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade etme yeteneği ve beden dilini kullanma becerisi olmak üzere 5 kategoride değerlendirilecek. Her bir kategori 20 puan olacak ve başarılı olması için toplamda 70 puana ulaşması beklenecek.
Üç Sınavın Ortalaması Giriş Puanı Olacak
Sözlü, yazılı ve fiziki sınavların sonucunda aldığı puanlar adayın esas giriş puanını belirleyecek. Esas giriş puanı; adayın yazılı sınav ile fiziki yeterlilik puanlarının yüzde 25’i; sözlü sınav puanının ise yüzde 50’sinin toplamı ile hesaplanacak. Bu aşamadan sonra aday asıl listesi yayınlanacak. Listede yer alan bekçi adayları hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Sonrasında ise, bu aşamaları başarı ile geçenlerden sağlık kurulu raporu istenecek.
Bekçi Alım Başvuru Şartları Nelerdir?
Türkiye geneli çarşı ve mahalle bekçisi alım başvuru şartları şöyledir;
a) Türk vatandaşı olmak,
b) İlkokulu bitirmiş olmak (İçişleri Bakanlığı gerektiğinde ilkokul yerine eğitim şartını yükseltebilecek)
c) Askerlik ödevini bitirmiş olmak,
ç) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak,
d) Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,
e) Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,
f) Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,
g) Memuriyete engel bir hali bulunmamak,
ğ) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
h) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
ı) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya İdari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı İdari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
i) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
j) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
k) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,
l) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,
(2) Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen eğitim düzeyi için gerektiğinde İçişleri Bakanlığınca üst sınır belirlenebilir.