Aşırı yüksek ısı ile demlenen çayın tüketilmesi halinde kansere kadar varabilen ciddi zararlara neden olabileceğini belirten uzmanlar, çay demleme esnasında dikkat etmemiz gereken önemli noktalara karşı uyarıyor.
Yüksek ısıyla demlenen çayın önemli sağlık sorunlarına yol açtığı açıklandı. Çayda bulunan tein ve tanen bileşiklerinin bitkinin savunma sistemi için salgıladıkları salgılardır. Hatalı çay demleme sebebiyle bu bileşiklerin aktif hale gelebileceğini belirten uzmanlar, uzun süre bu bileşiklere maruz kalan kişilerde kansere varabilecek kadar olumsuz hastalıklar görülebilir.
UZMANLAR ACI ÇAYA KARŞI DA UYARIYOR! ÇAY ACI İSE KESİNLİKLE İÇMEYİN!
DÜ Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün “Taze ve doğru koşullarda demlenmiş çayın tadının güzel ve belirgin olduğunu fakat bayatlamış çaylarda aktifleşen teinlerden dolayı bu çayların ağızda acı bir tat bıraktığını vurguladı. Bu yüzden acı ve bayat çayları sakın içmeyin. Bu çaylarda tanenler aktif hale gelmiştir.
KALİTELİ DOĞRU ŞARTLARA EN İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?
İşte Uzmanından Çay Demlemenin Püf Noktası
Alt çaydanlıkta su kaynarken kesinlikle üst demlikte kuru çayı bekletmiyoruz. Çünkü alt demlikte su kaynarken üst demlikteki kuru çayın içerisindeki tanenlerin çözünme hızı daha da artıyor, ayrıca bu durum çayın bayatlama süresini de kısaltıyor. Şimdi kısaca çay nasıl demlenir 2 farklı tarif ile anlatıyorum.
1.ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ: Su kaynadıktan sonra ocaktan alın, 1 -2 dakika kadar fokurdamanın ve aşırı sıcaklığın geçmesi bekleyin. Ardından üst demliğe kuru çayı koyarak tek noktadan kaynamış suyu döküyoruz. Çayı demlerken kuru çay kabarıp üst yüzeye çıkmıyorsa, suyu dökme aşamasında yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Çayın kabararak üst yüze çıkması ve ortalama 15 dakika sonra kendiliğinden çökeren üst yüzeyin köpüklü ve sarı bir görünüm alması gerekiyor. Böyle bir görünüm aldığında çayınız hazır demektir.
2.YÖNTEM KURU ÇAYI KAYNAMIŞ SUYUN ÜZERİNE KOYMA TEKNİĞİ; Suyu kaynatarak üst demliğe boşaltın. Suyun ocakta ateşte kaynamasına dikkat edin. Yani direk ketıldan alarak kullanmayın. Üst demliğe kaynamış suyu koyduktan 1 dakika sonra kuru çayı suyun üzerine döküyoruz. Demliğin kapağını kapatarak ortalama 20 dakika hiç kıpırdatmadan demlenmesini bekliyoruz.
Çay Demleme ile ilgili küçük bir püf nokta; Çayın alkali hale gelmesi ve aromasının artması, ayrıca bazı kaynaklara göre renginin daha kırmızı, yani tavşan kanı çay olması için kaynayan suya demlemeden önce çok az (yarım çay kaşığından da az) karbonat ilave edebilirsiniz. Ayrıca çaya kesinlikle şeker atmayın. Onun yerine kuru meyve (incir, kayısı, yaban mersini vs.) ile birlikte için. Bir müddet sonra çayın gerçek lezzetini kesinlikle alacaksınız.
Okuyup beğendiyseniz mutlaka bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşın. Herkes doğru çay demleme tekniğini öğrensin. Hep beraber lezzetli ve sağlıklı çay içelim. sağlıcakla…
Bilgi Doktoru