Epilepsi krizi geçiren bir hastaya nasıl müdahale etmek gerekir? Ülkemizde bu tür durumlarda soğan koklatma, hastanın ağzını zorla açmaya çalışma, sarsma gibi bir takım yöntemler oldukça yaygın olarak uygulanıyor. Ancak en doğru müdahale şekli hangisi? Epilepsinin belirtileri ve risk grupları ile ilgili de önemli bilgiler veren Prof. Dr. İbrahim Öztura, vatandaşların hastalık hakkında daha çok bilgi sahibi olması gerektiğini söylüyor.
Epilepsi krizi sırasında yapılması neler yapılmalı
Türk Nöroloji Derneği’nin düzenlediği 53. Ulusal Nöroloji Kongresi Antalya’da yapıldı. Türkiye’den ve dünyanın pek çok ülkesinden kongreye katılan nörologlar, nöroloji alanındaki son gelişmeleri paylaştı.
Kongrenin bu seneki ana teması ise epilepsi oldu. Konu ile ilgili bilgiler veren Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. İbrahim Öztura, epilepsinin önemli noktalarına değindi ve hastaların oldukça etkilendiği ‘toplumda damgalanma’ sorununa vurgu yaptı.
TEK BİR NÖBET EPİLEPSİ BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?
Tek nöbet görüldüğünde o nöbetin öncesine ve sonrasına bakmak gerekiyor. Örnek bir tablo vereyim; Çok az uykuyla günlerce sınava hazırlanan bir öğrenci, sınavları bittikten sonra dinlenmiyor ve bir konsere gidiyor. Dolayısıyla bütün gece yoğun bir ses ve ışık uyaranlarına maruz kalıyor. Sonunda da bu öğrenci sabaha karşı nöbet geçiriyor. Bu kışkırtılmış bir nöbettir. Bu tip bir nöbet geçirmek, sizin epilepsi hastası olduğunuzu göstermez çünkü sağlıklı bir insan da bu koşullara dayanamaz. O nedenle bu tip tek seferlik nöbetleri iyi değerlendirmeli; kışkırtılmış bir nöbet mi yoksa epileptik bir hastalık tablosunun başlangıç nöbetimi olduğu iyi araştırılmalı.
Epileptik nöbetler, çocukluk çağında başlayan, sıçramaların olduğu ve ardından da büyük nöbetin ortaya çıktığı nöbetlerdir. Bu durumda ilk nöbetlerden itibaren ilaçla tedavisine başlayabilirsiniz. Zaten bunun EEG bulgusu tipiktir, ikinci nöbeti beklemeye gerek yoktur.
İlaca başladığınızda ise en az iki sene devam edilmelidir. Ancak şu sorunun cevabını bugün bilemiyoruz; ilaca başlanmasaydı da o iki yıl boyunca nöbetler ortaya çıkmayacak mıydı yoksa ilaç tedavisi mi nöbeti engelledi?
STRES EPİLEPSİYİ TETİKLER Mİ?
Stres, epilepsi için tek başına bir faktör değil ama kişinin metabolizmasını bozduğu bir gerçek. Uykusuzluk, beslenme bozukluğu gibi faktörler de epilepsiyi tetikleyebilir. Her hastanın durumu ve epilepsi eşiği farklıdır; kimisi bu eşiğe 3. kimisi 10. günde gelebilir.
EPİLEPSİ KRİZİ SIRASINDA YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER
İlk yapılması gereken şey, kriz anında vücudunda meydana gelen titremelerin, hareketlerin hastaya zarar vermesini engellemek.