Facebook 2009 yılından beri Çin’de erişime kapalı bulunuyor.
Yine Facebook’un sahibi olduğu Instagram’a Çin’den erişim ise 2014 yılında engellendi.
Facebook’un dünyada 2 milyara yakın kullanıcısı olabilir ama paranın büyüğü Çin’de dönüyor ve sosyal medya devi buradaki dev reklam pastasından pay alamamaktan dolayı çok mutsuz.
Özgür ifadenin yılmaz savunucusu Zuckerberg
İşte bu mutsuzluk, Facebook’un bütün dünyaya karşı oynadığı “ifade özgürlüğü savunucusu” rolünü unutmasına neden oldu.
Şirketten sızan bilgilere göre Facebook, Çin hükumetini mutlu edip erişim engelini kaldırtmak için Çin’e özel bir sansür mekanizması geliştirmiş.
Buna göre, Çin’de yasaklı olan, devleti rahatsız eden konularda yapılacak paylaşımlar daha Çin devleti şikayet etmeden kaldırılacak.
Bu yeni teknolojinin Facebook’a enjekte edilip edilmeyeceği henüz kesin değil ama Çin devleti sansür karşılığında Facebook’un erişim engelini kaldırmaya ikna olursa, uygulama da hayata geçecek görünüyor.
Facebook, sahte haberlerle mücadele edecek
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, kendi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Facebook’da yer alan…
Bu da bizzat Facebook’un sansürcülük yapması anlamına geliyor.
Çin’li şirketlerin nereye vereceklerini şaşırdığı milyarlarca dolarlık reklam bütçeleri, ifade özgürlüğü romantizminden daha ağır basmışa benziyor.
Daha da önemli olan soru, Facebook bu teknolojiyi Çin’de kullanmaya başladığında Trump başkanlığındaki ABD dahil pek çok ülke aynısını kendi ülkesi için de isteyecek. Bu da, Facebook’un çok övündüğü ifade özgürlüğünün sonu anlamına geliyor.