Gribin hızlı bulaşan bir hastalık olduğunu, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanları daha çok etkilediğini belirten Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli etkendir. Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır” dedi.
Kış aylarında daha sık karşılaşılan grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Öner Nergiz, “İnfluenza virüsünün neden olduğu grip bulaşıcı bir hastalıktır. Çok kolay ve hızlı bulaşır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanları daha çok etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli etkendir. Mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Özellikle içerisinde C vitamini bulunan maydanoz, tere, roka, ıspanak, karnı bahar, portakal, mandalina, limon, ayva, kuşburnu tüketmek, yumurta, süt, balık, yoğurt tüketmek, haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerden soframızda bulundurmak ve bol su tüketmek vücut direncimizi artırmamıza yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Aynı evde yaşayan ve aynı iş yerinde çalışan insanlardan birisinin hasta olduğunda diğerlerine bulaşma riski arttığına dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, “Bu konuda daha dikkatli olunmalı, sık sık eller yıkanmalı, hasta kişi hapşırırken ve öksürürken kağıt mendil kullanmalıdır. En önemlisi de hasta kişi diğerlerine bulaştırmaması için virüs yaydığı ilk birkaç gün diğerlerinden uzak ve istirahat ederek geçirmelidir. Bunun yanında özellikle sağlık personeli, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar uygun zamanda grip aşısı yaptırarak hastalığa yakalanma riskini azaltabilirler” şeklinde konuştu.
Ani ortam, ısı değişikliklerinin hastalıklara yol açtığı bilindiği için ev içi ve dışı ısısı dengesinin ayarlanması gerektiğinin altını çizerken, soğuk havaların kalp sağlığını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Nergiz, şöyle devam etti: “Özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Soğuk hava damar büzüşmesini tetikleyerek kalbin kan akımını bozabilir. Bu da kalp krizini tetikleyebilir. Soğuk kış şartlarının sağlığımıza olabilecek olumsuz etkilerinden korunmak için mümkünse özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, engelliler ve çocukların gerekli olmadıkça evden çıkmamasına özen gösterilmelidir. Soba ve karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat edilmeli, özellikle rüzgarlı havalarda gece soba söndürülerek yatılmalı, odaya mangal alınmamalıdır.”