Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye’de guatr hastalığının görülme sıklığının yüzde 50’den fazla olduğunu ve guatrın en önemli nedeninin iyot eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye ’de guatr hastalığının görülme sıklığının yüzde 50’den fazla olduğunu ve guatrın en önemli nedeninin iyot eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, “Halk arasında bazı hastalıklara ait, çoğu zaman hekimlerin de bilmediği bazı tanımlamalara rastlanır. Sıkça ifade edilen ‘dişi guatr ve zehirli guatr’ da bu tanımlamalardan bazılarını oluşturur. Tıbbi anlamda ‘duatr’ tiroit bezinin normale göre büyümesini ifade eder. Bu büyüme nodüllerin eşlik ettiği bir büyüme veya nodülsüz büyüme şeklindedir. Dişi guatr, birçok nodülün eşlik ettiği veya zamanla nodüllerin sayı veya hacimce arttığı durumu ifade eder. Zehirli guatr ise guatr bezinin veya nodüllerin aşırı çalıştığı ‘hipertiroidi’ olarak bilinen durumu tanımlar” dedi.
Guatrın en önemli nedeni iyot eksikliğidir
Prof. Dr. Hulusi Atmaca, Türkiye’de erişkinlerde guatr sıklığının yüzde 50’den fazla olduğunu söyleyerek, “Bu sıklık kadınlarda ve yaşlılarda daha da artar. Bu istatistik Karadeniz Bölgesi için de geçerlidir. Guatrın bu kadar yaygın olmasının en önemli sebebi sanılanın aksine karalahana tüketimi değil, iyot eksikliğidir” şeklinde konuştu.