Özellikle fazla yemek yemek, yağlı besinler tüketmek, tatlı ve hamur işlerini abartmak; yemek sonrası sıkıştıran bir tokluk hissi, midede ağrı ve yanma gibi sorunların başlıca nedenleri arasında. Ancak bayram boyunca tüketebileceğiniz bazı ek gıdalar ve çaylar bu şikayetlerin azalmasında etkili rol oynuyor.
Peki, hangi besinlerden yararlanabilirsiniz?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gizem Bahçıvan Kurban Bayramı’nda yapılacak ziyaretlere, zenginleşecek sofralara ve ikram edilecek tatlılara özel hazmı kolaylaştırmaya yardımcı 8 besini anlattı.
1. Ağır yemeklere karşı probiyotik besin takviyesi
Kurban bayramında ağır yemeklerin daha çok tercih edilmesiyle doğru orantılı olarak, sindirim sistemine yardımcı probiyotik bakterilerden faydalanmak önemli. Hazmı zorlaştıran besinlerin midede oluşturacağı sindirim sorunlarının önüne geçmek için probiyotik bakteriler bakımından zengin yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Ancak bu besinlerden alınan probiyotik miktarı hem vücudun günlük ihtiyacını karşılamaya yetmiyor hem de var olan probiyotikler mide asidinden olumsuz etkilenip kayba uğruyor ve bağırsaklara az bir miktarı ulaşabiliyor. Buna engel olmak ve bağırsak mikroflorasını düzenlemek için eczanelerde bulunabilen probiyotik takviyelerden faydalanılabilir.
2. Yeterli tokluk hissi için posalı besinler tüketin
Yemek yerken doygunluk hissinin oluşabilmesi için mide hacminin yeterli besinle dolması gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi de ancak posa içeriği yüksek yiyeceklerin tüketilmesiyle mümkün olabiliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda posalı yiyecekleri tercih etmeden sadece et yemek, et tüketiminin haddinden fazla olmasına ve mide sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Buna engel olmak için yemeğe çorba ile başlamak ve sonrasında etin yanında mutlaka sebze ve salata tüketmek önemli.
3. Hangi baharatlar mideyi rahatlatıyor?
Tabi ki her baharat değil. Ancak kimyon, zerdeçal ve karabiber aşırı tüketilmediği sürece sindirime yardımcı olan baharatlar arasında. Bayram yemeklerini bu baharatlarla tatlandırmak hazmı kolaylaştırabiliyor. Ancak yine de baharatları fazla tüketmek mideye zarar verebildiğinden ölçüyü kaçırmamakta fayda var.
4. Et yedikten 2 saat sonra bol su için
Etin içeriğindeki en yoğun besin öğesi olan protein, sindirimi sırasında “üre” adı verilen artık maddeyi açığa çıkarıyor. Fazla et tüketimiyle vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketmek gerekiyor. Bu yüzden bayram boyunca günde 2 – 2,5 litre su içmeyi atlamamak önemli. Ancak yemek sırasında içilen su hazımsızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle yemeklerden 1,5 – 2 saat sonra su tüketimini artırmak daha sağlıklı. Suyun dışında soda da sindirimi kolaylaştıran içecekler arasında.
5. Rezene çayı şişkinliğe iyi geliyor
Rezenenin hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerini hafifletici etkisi bulunuyor. Yemeklerden sonra bir fincan içilebilecek rezene çayı, oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı oluyor.
6. Mide kasılmalarına karşı papatya çayı
Özellikle yemek sonrası mide kasılmaları şikayetine karşı papatya, hem bağırsak hem de mide sorunlarına karşı etkili. 1 bardak kaynamış suya eklenerek içilen 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya; hem mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan mide yanmasını önlüyor hem de midede oluşan iltihap ve tahrişin giderilmesine yardımcı oluyor.
7. Yeşil çay faydalı ama kafeine dikkat
Yeşil çay da hazımsızlık için önerilen etkili bitki çaylarından biri. Aynı zamanda şişkinlik sorununa da iyi gelen yeşil çay ağır yemeklerden sonra sindirim sisteminde rahatlama sağlıyor. Ancak unutulmaması gereken yeşil çayın kafein içerdiği. Bu nedenle çarpıntı problemi olanların ve kafein hassasiyeti olanların yeşil çayı dikkatli tüketmesi gerekiyor.
8. Yemekten sonra taze nane yaprağı çiğneyin
Hem taze hem de kuru nane mideyi ve bağırsağı rahatlatırken, şişkinlik sorununun giderilmesine de yardımcı oluyor. Buna ek olarak güçlü bir mikrop öldürücü ve bulantı giderici görevi de görüyor. Yemeklerden sonra taze nane yapraklarını çiğneyerek üzerine 1 bardak su içmek ya da 1 çay kaşığı kuru naneyi 1 fincan kaynar suyla demleyerek tüketmek hazımsızlık hissini önemli ölçüde gideriyor.
Kahvaltıda söğüş domatesi ihmal etmeyin
Herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı aileler için oldukça önemli. Gün içinde hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları yaşamamak adına günün ilk öğünü olan kahvaltı sırasında da doğru seçimler yapmak gerekiyor. Kahvaltıda kızartılmış hamur işleri ya da yağlı pastane ürünleri yerine tam buğday, çavdar ya da kepekli undan yapılmış ev yapımı poğaça veya börek tercih edilebilir. Bayram kahvaltıların kavurma yemek mutlaka yaptığınız bir ritüelse dikkat etmeniz gereken en önemli şey o gün yeni kesilmiş et yemek yerine mutlaka önceden kesip dinlendirilmiş bir eti, yağ eklemeden pişirmek. Bayram kahvaltısında sadece kalorili ve yağlı gıdalar değil, C vitamini ve posa açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler, domates ve biber gibi söğüş sebzeler de tüketmeniz önemli.