ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerikan ekonomisinin çıkarları gereği Ortadoğu’da angaje olmaya devam edeceklerini söyledi.
ABD- İsrail ikilisi Büyük Ortadoğu Projesi ile İslam dünyasını kendi çıkarları doğrultusunda yeniden dizayn etmek istiyor. ABD Dışişleri eski Bakanı Condoleezza Rice’nin açıklamasına göre proje kapsamında 22 İslam ülkesinin sınır ve rejimlerinin değiştirilmesi hedefleniyor. Afganistan ve Irak işgaliyle startı verilen proje Arap Baharı şeklinde devam ediyor. Arap Baharı isyanlarıyla Mısır ve Libya gibi ülkelerde istediği değişikliği yapan ABD- İsrail ikilisi şimdi Suriye’de yoğun bir çaba içinde. Ancak Suriye’de işler yolunda gitmiyor.
Hedef ‘Büyük İsrail’ devleti
Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) iki temel hedefi bulunuyor. Bunlardan ilki İsrail’in Arz-ı Mev’ud hayalini gerçekleştirmek. Nil’den Fırat’a kadar olan bölgenin kendilerine vaat edildiğini iddia eden İsrail, bu bölgeyi BOP yoluyla ele geçirmek istiyor. Hedefe giden yolun kamuflajı da Kürt devleti. Önce Irak ve Suriye’nin kuzeyi, sonra da İran’ın batısı ve Türkiye’nin güneyinden koparılacak parçalardan oluşacak bir Kürt devleti kurulması ve en sonunda da buraların İsrail’e teslimi planlanıyor. Suriye’nin Kobani bölgesinin yerli halktan arındırılıp yerlerine Yahudi asıllı Barzani’nin Peşmergelerinin yerleştirilmesi de bu kapsamda değerlendiriliyor.
Gözleri Ortadoğu’nun yeraltı kaynaklarında
Büyük Ortadoğu Projesi’nin ana hedeflerinden biri diğeri de Ortadoğu’nun zengin yeraltı kaynaklarına çöreklenmek. Bölgenin petrol kaynaklarını kontrol altına almak isteyen ABD, bu uğurda milyonlarca Müslüman’ın katline neden olan işgallere imza attı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin Ortadoğu üzerine yaptıkları tüm hesapların temelinde petrollere sahip olma amacının yattığını itiraf etti.
Kerry’den tarihi itiraf
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington’da Foreign Policy Grubu ile ABD Dışişleri Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği Dönüşümsel Eğilimler Stratejik Forumu’nda konuştu. Konuşmasında ABD’nin Ortadoğu politikasını anlatan Kerry, ABD’nin hem ulusal güvenlik hem de ekonomisinin çıkarları gereği Ortadoğu’da angaje olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Kerry şöyle konuştu: “Biliyorum bazıları şunu diyor: Enerji bağımsızlığına doğru ilerliyoruz, dolayısıyla Ortadoğu’yu bırakabiliriz. İnanın bana, hiçbirimiz Ortadoğu’daki istikrarsızlık nedeniyle benzin kuyruklarında beklediğimiz ve fiyat şoklarının yaşandığı günleri özlemeyiz. Evet, son yıllarda enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmek adına önemli adımlar attık. Evet, şu anda Ortadoğu petrolüne daha az bağımlıyız. Ancak uzun süre önce fark ettiğimiz üzere, enerji piyasası küreseldir ve Körfez petrolünde yaşanabilecek herhangi bir ciddi aksamanın bizim kendi refahımız kadar hepimizin bugün bağlı olduğu küresel ekonomi açısından da önemli sonuçları olabilir.”(yenimesaj)