“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” başlığıyla 1 Mayıs’ta hayatımıza girecek bir yenilik, pek çok vatandaşı sevindirecek gelişmeleri beraberinde getiriyor. Herhangi bir firma 1 Mayıs’tan itibaren izni olmadan hiç kimseye kısa mesaj (SMS), e-posta gönderilemeyeceği gibi dış arama da yapamayacak. Bu kuralı ihlal eden firmalar, şikayet oluşması halinde ağır ceza yaptırımlarıyla karşılaşacak.
Türkiye çağrı merkezi sektöründe çalışan 80.000 kişinin yaklaşık %25’i dış arama yaptığından bu yasa devreye girdiğinde yaklaşık 15.000 kişinin istihdamının olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Ticari faaliyetlerin daralması ile Anadolu’daki çağrı merkezlerinin iş hacminin yaklaşık %10 kadar, tüm sektörün de yaklaşık %15 kadar küçülmesine sözkonusu olabilir. Bu da 1 Mayıs’tan sonra ortaya çıkacak tablonun bir başka yüzü. Bu konuda bir başka görüş ise, çağrı merkezlerindeki iş imkanlarının tam tersine artacağı yönünde. “İzin alma” amaçlı aramalar için ayrı birimler kurulacak ve iş sahası daralmaktan daha çok düyüme gösterecek. Fakat izin alma aramalarının da ne kadar yoğun olacağı şimdiden kestirilemiyor. Bu sebeple oluşacak koşulların iş imkanlarını nasıl etkileyeceği 1 Mayıs sonrasında netleşecek. İzin almak üzerine yoğunlaşacak birimlerin daha çok e-mail ve sms yöntemlerini kullanacakları düşünülüyor.
Bu da demek oluyor ki önümüzdeki bir aya yakın süre içerisinde şu ana kadar bir şekilde daha önceden iletişim kurduğunuz firmaların neredeyse tamamı sizden iletişim izni alabilmek için sabır sınırlarınızı zorlayıcı aramalarda bulunabilirler. Telefon numaranızı verdiğiniz mağazalar, restoranlar, bankalar, hastaneler, yayın kuruluşları, e-ticaret firmaları… Aklınıza gelebilecek her firmadan izin talebi adı altında arama ve mesajlara maruz kalabilirsiniz. Ancak bu durum 1 Mayıs’a kadar sürecektir ve sonrasında gelecek tüm çağrı ve mesajlara karşı dava açıp, rahatsız olduğunuz firmaya 1.000 TL ila 50.000 TL arasında tazminatlar ödetebilirsiniz.