Pakistan Dışişleri Bakanı Aziz Ahmed Chaudhry, Hindistan’ın işgal altında tuttuğu Keşmir’in nüfus yapısıyla oynadığını söyledi. Chaudhry, Hindistan’ın Keşmir’e Hintli nüfusu yerleştirerek bölgedeki Müslüman çocuğunluğu, azınlığa dönüştürmeye çalıştığını ifade etti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerinin Pakistan Büyükelçilerine hitap eden Chaudhry, Keşmir’de BM himayesinde gerçekleşmeyen hiçbir seçimini Keşmir halkının tercihini yansıtamayacağını söyledi. Hindistan hükümetinin, Keşmirli olmayan Hindistan vatandaşlarını Keşmir topraklarına yerleştirme politikası izlediğini ifade eden Chaudhry, bu sayede Keşmir’deki Müslüman çoğunluğun azınlık haline getirilmeye çalışıldığını söylüyor.
Keşmir Günü münasebetiyle İİT üyesi ülkelerin temsilcilerine hitap eden Chaudhry, Hindistan’ın işgal altında tuttuğu Keşmir topraklarında birçok insan hakkı ihlaline de imza attığını dile getirdi.
Chaudhry, İİT’e üye 57 ülkenin bulunduğunu, bu ülkelerin dünya nüfusunun beşte birini oluşturduğunu ve trilyon dolarlar büyüklüğünde bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi. İİT’in bu anlamda dünya çapında büyük etkiye sahip olabileceğini belirtti ve bu gücünü kullanarak Hindistan’a BM kuralları çerçevesinde yaptırım uygulayabileceğini ifade etti.
Keşmir Sorunu
1947’de Pakistan ve Hindistan, İngiltere’den bağımsızlıklarını elde ettiklerinde, Keşmir halkı yapılan mutabakata göre uygulanan seçim haklarını Müslüman Pakistan’dan yana kullandı. Fakat, Hindistan alt kıtasındaki Müslüman bölgeleri gibi Pakistan’a katılması gereken Keşmir’in yöneticisi Mihrace Hari Singh’in ülkeyi para karşılığı Hindistan’a verip İngiltere’ye kaçmasıyla bu gerçekleşmedi.
1947 yılının Ekim ayında Pakistan’a bağlı güçlerin Keşmir’in bir bölümünü Srinagar’a kadar işgal etmesi üzerine, Hint Birlikleri’nin de Hindistan işgali altındaki Keşmir’in bugünkü yazlık başkenti olan Srinagar’ı ele geçirmesiyle bir kontrol hattı şeklindeki bugünkü sınır ortaya çıktı. Böylece Keşmir Bölgesi, Pakistan’ın elindeki ve Keşmir’in yaklaşık yüzde otuzunu oluşturan Azad Keşmir (Özgür Keşmir) ve kalan kısmı işgal eden Hindistan kontrolündeki Keşmir Vadisi, Jamnu ve Ladakh bölgeleri şeklinde ikiye bölündü. Bu durum, bugünün iki nükleer gücünün arasında yıllardır süren bir sorunu da kaçınılmaz kıldı.