İslam İnkılabı Lideri İmam Ali Hamanei, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve beraberindeki heyet ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği kapasitesini değerlendirdi. İki ülkenin mevcut işbirliği seviyesinin istenilenin çok ötesinde olduğunu vurguladı ve anlaşmaları uygulamak için her iki tarafta da var olan ruhu ve iradeyi kullanmasının, ilişkilerin seviyesini önemli ölçüde artacağını belirtti. | Anadolu Haber
İran ile Belarus’un pek çok ortak yönüne atıfta bulunan İslam İnkılabı Lideri, bu ortak yönlerden birinin de ABD ve bazı Batılı ülkelerin zorbalığa dayalı yaptırımları olduğunu belirtti ve sözlerine şunları da ekledi: “ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkeler birlikte çalışmalı ve ortak bir yapı oluşturmalıdır. Yaptırım taktiğini ortadan kaldırmak için herkes bir araya gelmeli. Biz buna inanıyoruz.”
İslam İnkılabı Rehberi, devrimin zaferinin başlangıcından bu yana İran’a yönelik ABD yaptırımlarına ve son 12 yılın en ağır yaptırımlarına atıfta bulunarak, İran’ın kapasitelerinin ve yerli güç kaynaklarının farkına vardığını da vurguladı ve şu açıklamada bulundu: “Bu arada yaptırımlar İran için birçok gelişmeye zemin hazırlamış ve ülkemiz “nano bilim ve teknoloji”, “tıbbi ve biyolojik”, “hava-uzay”, “nükleer” gibi çeşitli alanlarda müthiş ilerlemeler kaydetmiştir ve yerli güce dayanarak hareket etmiştir.”
Ayetullah Hamanei “ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkeler birbirlerinin kapasitelerini tam olarak kullanırlarsa bu tüm taraflar için büyük fayda sağlayacaktır.” dedi.
İslam İnkılabı Lideri, İran ile Belarus arasındaki “bilim ve teknoloji”, “ticaret” ve “uluslararası forumlarda siyasi faaliyetler” dahil olmak üzere işbirliği alanlarını hatırlatarak, Kuzey-Güney geçiş hattı konusuna işaret ederek, şunları söyledi: “Güney Geçiş Hattı’nın iki ülke, bölge ve Rusya için ne kadar faydalı olduğu aşikar. İki taraf da bunu başlatmak için çalışmalıdır. ”
İslam İnkılabı Rehberi şunları kaydetti: “Anlaşmalar ve sözler toplantılarda unutulmamalı, özel bir takip ve belirli bir zamanlama ile uygulanmalıdır.”
İslam İnkılabı Rehberi günümüz dünyasının maneviyata muhtaç olduğunu da hatırlatarak şöyle dedi: “Maneviyat milletler için güçlendirici bir faktör olabilir.”
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de bulunduğu bu görüşmede Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da konuştu ve İslam İnkılabı Lideri ile görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “İran’a şunu temin etmek isterim ki iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya kararlıyız. İran Cumhurbaşkanı’nın işbirliği ve iradesiyle tüm anlaşmaları özel takip ve belirli zamanlama ile hayata geçireceğiz.” dedi.
Belarus Cumhurbaşkanı ” İran İslam Cumhuriyeti, yaptırımlar döneminde inanılmaz deneyimler ve ilerlemeler kaydetti. Tabii yaptırımların koşulları doğru kullanılırsa ilerleme için bir fırsat olabileceğine inanıyoruz.”