Kur’an’ı Kerim infak konusunun çeşitli yönlerinden söz etmiştir. Bakara suresinin 265. Ayetinde bunun sadece duygusal ve mali bir harcamadan ibaret olmadığını vurgular nitelikte “tesbiten li enfusihim” yani “kendilerini sağlamlaştırmak için” tabiri ile çok önemli bir hususa dikkat çekmiştir.
Ayette şöyle buyurmuştur: “Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak ve kendilerini (inanç ve ihlâs yönünden) sağlamlaştırmak için mallarını harcayanların durumu, bol yağmur isabet edip de iki kat ürün veren yüksekteki bir bahçeye benzer. Bol yağmur ona yağmasa bile, bir çisenti ona düşer. Allah yaptıklarınızı görür.” Ayetten net olarak anlaşılıyor ki infak etmek infakta bulunan kişinin kendisini sağlamlaştırır.
Yani infakın birinci derecede faydası infakta bulunan kişiye dönüktür. İnfak eden kişi, infakıyla kendi varlık ağacını sulamaktadır; onun kurumasını önlemekte ve toprağa daha fazla kök salmasını sağlamaktadır. İnfak ile varlık ağacını beslemiş olan insanlar dünyadaki olumsuzluklar karşısında dayanıklı olurlar, hemen yenilgiyi kabullenip eğilmezler. Demek ki infakın sevabı sadece ahirete dönük değil, dünyevi anlamda da son derece önemli sonuçları vardır.