İran, Rusya ve Türkiye ateşkes garantörü olarak, Rusya Federasyonu’nun garantörlere sunduğu Ulusal Diyalog Kongresi’nin kurulması önerisini BM gözetiminde Cenevre sürecine uygun ele almayı kabul etti.
Suriye konulu Astana 7 görüşmeleri dün sona ermesinin ardından 8 maddelik bir bildiri yayınlandı.
Suriye Arap Cumhuriyeti’nde ateşkes rejimi garantörleri olarak İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti, geçen 6 ayda Suriye Arap Cumhuriyeti’nde 4 Mayıs 2017 tarihli Gerilimi Azaltma bölgeleri Anlaşması’nın uygulanmasındaki ilerlemeyi olumlu karşılayıp, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne güçlü bağlılıklarını tasdik edip, Gerilimi azaltma bölgeleri ve güvenlik şeritlerinin oluşturulması gibi ateşkes rejimin korunup, güçlenmesi için yapılan girişimler sonucu Suriye’de sahada şiddetin önemli ölçüde azaldığına vurgu yapmak suretiyle;
1- Gerilimi azaltma bölgelerinin kurulması sonucu terörizmle mücadeleye ve IŞİD, Nusra Cephesi ve el-Kaide ve IŞİD’e bağlı diğer şahıslar, gruplar, oluşumlar ve örgütleri yok etmeye ve gerilimi azaltma bölgelerinin içi ve dışında onlara karşı mücadelenin sürmesi için gereken tüm önlemlerin alınması için kendi kararlılığına vurgu yapıyorlar.
2 – Suriye krizinin askeri çözümü olmadığı ve sadece BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 kararnamesi uyarınca siyasi süreç çerçevesinde çözümlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, çatışma taraflarından sahada elveren uygun durumdan yararlanmak suretiyle Cenevre’de siyasi süreci ilerletmek için çabalarını arttırmalarını istiyorlar.
3- Rus tarafın garantörlere sunduğu Ulusal Diyalog Kongresi’nin kurulması önerisini BM gözetiminde Cenevre sürecine uygun ele almayı kabul ediyorlar.
4- Sürdürülebilir ateşkes ve siyasi süreç için durumun iyileşmesi için çatışma taraflarınca tutuklular, kaçırılanlar ve cesetlerin takası ve de kayıp kişilerin tespiti dahil güven oluşturucu adımlar atmaları gerektiğine vurgu yapıyorlar.
5- Suriye’ye insani yardımların arttırılması ve hızlı, güvenli ve engelsiz biçimde insani yardımların tüm muhtaçlara ulaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, bu bağlamda 4 Mayıs 2017 tarihli anlaşma ile ilgili maddeleri hatırlatıyorlar.
6- 4 Mayıs 2017 tarihli anlaşmanın maddeleri ve Astana süreci çerçevesinde alınan önceki diğer kararların uygulanmasının sürmesi için kendi iradelerine yeniden tasdik ediyorlar.
7- Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev ve Kazak yetkililerine Suriye konulu 7. uluslararası toplantıya üst düzeyde ev sahipliği yaptıkları için içten teşekkürlerini bildiriyorlar.
8- Bir sonraki Suriye konulu uluslararası toplantısının 2017 yılının Aralık ayının 2. yarısında düzenlemeyi kararlaştırıyorlar.