Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, uluslararası anlaşmalarla İran’a uygulanan ambargoların kaldırıldığını anlatırken, “Bu ülkemiz, bölgemiz ve Van için büyük bir fırsat. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz’’ dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ki (YYÜ) DAP Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı Devir Teslim ve Değerlendirme (UNİDAP) toplantısına katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda birçok üniversite rektörü ile bir araya gelen Bakan Yılmaz, daha sonra üniversite içerisinde bulunan DAP Çiftçi Eğitim Merkezi’nin açılışına katıldı.
Burada konuşma yapan Bakan Yılmaz, üniversitelerin aynı zamanda kalkınma kurumları olduğunu belirterek, “Üniversiteler içinde bulundukları ilin meseleleriyle ilgilenen, bunların çözümüne katkıda bulunan, o yörenin refahına, kalkınmasına katkı sunan kurumlardır. Böyle yapan üniversiteler hem kendileri karlı çıkarlar hem de içinde bulundukları bölgeye topluma daha fazla hizmet etmiş olurlar” dedi.
Bu kapsamda YÖK ile bir çalışmalarının olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, gelecek hafta bir eylem planı protokolünü imzalayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Üniversitelerimizin misyonlarını içinde bulundukları bölgeye göre farklılaşmalarına imkan sunacak bir çalışmayı birlikte gerçekleştireceğiz. Üniversitede çok insan gücümüz var dinamik öğrencilerimiz var alt yapılarımız var. Bu altyapıları vatandaşımızın araları ile yapıyoruz. Sonuçta halkımız vergi veriyor biz bu vergiden bütün bu imkanları sağlıyoruz. İşte diyoruz ki bu imkanları tekrar vatandaşa çevirelim. Bütün ilgili taraflara üniversitemizin bu tarafını açalım Bunu yatığımızda toplum karlı çıkıyor. Daha fazla bilgi ile tanışma imkanı elde etmiş oluyor. Diğer taraftan üniversitede karlı çıkıyor. Çünkü bilgi dediğimiz hadise uygulamayla pratikle gelişen bir şey. Öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi için pratikle iç içe olmaları lazım. Bu aynı zamanda üniversitelerin araştırma kalitesini de arttıran bir faaliyet. Bu çerçevede biz üniversitelerimizin çevreleri ile çok yoğu bir etkileşimi içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz. DAP eylem planımızda da buna yönelik eylemler ortaya koyduk. Bu çerçeve de bir çok projeyi de destekliyoruz. Onlardan bir tanesi de çiftçi eğitim merkezimiz. DAP bölgemizi malum tarımcılığın ağırlıklı olduğu bölgeler. Ancak buralarda daha profesyonel işletmeciliğin yapılması lazım. Verimliliği arttırmamız lazım, yeni gelişmeleri hızlı bir şekilde takip etmemiz lazım bunu da teorik değil uygulamalı göstererek yapmamız lazım. Bu ihtiyaçtan hareketle çiftçi eğitim merkezleri kurduk. Birincisini Fırat Üniversitesi’ne, ikincisini Van’da kurduk. Üçüncüsünü de Erzurum’da açacağız. Bunlar bölgeye hizmet edecek, sadece içinde bulundukları ile değil, bütün bölgeye hizmet edecek merkezler. Bunlar çok amaçlı merkezler, her ne karda süt sığırcığı ile sınırlı değil. Bu kapasiteyi sonuna kadar kullanmamız lazım. Sonuçta bu hizmetleri kıt kaynaklarla yaptığımız kaynaklar, burada kapasitemizi sonuna kadar kullanacağız. Sadece burada değil, çevre illerden gelenlere de hizmet edecek.”
Yapılan konuşmanın ardından Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri DAP Çiftçi Eğitim Merkezi’nin açılışını yapıp, hizmet binasını ve küçükbaş hayvanların bulunduğu ahırları gezdi. Bakan Yılmaz daha sonra Tuşba Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek, belediyenin projeleri hakkında bilgi aldı.