Filistin’de 2006’da yapılan ve Hamas’ın kazandığı seçimlerden bu yana işgalci israilin kara, deniz ve havadan abluka altına aldığı Gazze Şeridi’nde yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmış durumda.
Anadolu Haber / Siyonist rejim tarafından uygulanan abluka nedeniyle açık hava hapishanesine dönen Gazze’de ekonomik sıkıntılar nedeniyle yoksulluk ve işsizlik artıyor.
Hem halkın alım gücünün giderek düşmesi hem de abluka nedeniyle işgalci israilden Gazze’ye ticari mal geçişleri için kullanılan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan son dönemde geçiş yapan yük araçları sayısında yüzde 60’lık azalma olduğu kaydediliyor.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun (PCBS) dün açıkladığı 2017 yılı raporu, Gazze’deki yoksulluğun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.
Yoksulluk oranı yüzde 53
Rapora göre, 2 milyona yakın kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde yoksulluk oranı yüzde 53’ü buluyor.
PCBS, Filistin genelinde 2011’e oranla geçen yıl yoksulluk oranının yüzde 13 arttığını, aşırı yoksulluk oranında da yüzde 30 gibi ciddi bir yükseliş meydana geldiğini belirtiyor.
Uzmanlar, Gazze’deki yoksulluğun başlıca nedeni olarak 2006’dan bu yana devam eden işgalci israil ablukasının yol açtığı üretim krizi ve yerel sektördeki durgunluğu gösteriyor.
işgalci israilin ablukasının yanı sıra Temmuz 2013’te gerçekleşen askeri darbenin ardından Mısır, Gazze’nin dünyaya açılan tek bağlantı noktası konumundaki Refah Sınır Kapısı’nı sık sık kapatıyor.
Abluka nedeniyle yakıt sıkıntısı çekilen şehirde, günün neredeyse yarısında fazlasında ev ve iş yerlerine elektrik verilemiyor. Bu da Gazze’deki imalathanelerin ya kapanmasına ya da üretiminin azalmasına neden oluyor.
İşsizlik oranı yüzde 44
Dünya Bankası’nın geçen ay yayımladığı rapora göre, Gazze’deki işsizlik oranı yüzde 44. Bu oran, üniversite mezunu gençler arasında yüzde 60’a kadar yükseliyor. Gazze’deki işsizlik oranı 2015’te yüzde 38 olarak açıklanmıştı.
Her ne kadar 2016’da Gazze ekonomisi yüzde 8’lik bir büyüme yakalamış olsa da 2017’nin ilk çeyreğinde büyüme oranı sadece yüzde 0,5 olarak gerçekleşti.
AA’nın aktardığına göre son 10 yılda nüfusu yüzde 38 artan Gazze’nin ekonomisi bu süreçte sadece yüzde 1,44 büyüdü. Verilere göre, Gazzeliler 1993 yılına oranla bugün yüzde 25 daha fakir.
Gazze’de yaşayan Filistinlilerin ekonomik varlıklarında da ciddi düşüş yaşandı. Filistin Merkez Bankası verilerine göre, Gazze’de gerçek ve tüzel kişilere ait hesaplarda 2016’nın ikinci çeyreğinde 1,37 milyar dolar birikim bulunurken, bu tutar 2017’nin üçüncü çeyreğinde 1,22 milyar dolara geriledi.
2 milyon kişiden 1,3 milyonu yardıma muhtaç
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin 2016 sonunda yayımladığı rapora göre, Gazze’de yaşayan 2 milyona yakın kişiden 1,3 milyonu yardıma muhtaç. Ailelerin yüzde 47’si ise güvenli gıdaya ulaşmakta zorlanıyor.
KAYNAK: AA