Suriye’nin Halep kenti çevresinde yaşanan çatışmalarda, terör örgütü IŞİD’in sözcüsü olduğu belirtilen Ebu Muhammed el-Adnani’nin öldüğü bildirildi.
Terör örgütü IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Amak haber ajansı, asıl ismi Taha Subhi Fellaha olan IŞİD’in sözcüsü Adnani’nin., Halep çevresindeki çatışmalarda öldüğünü duyurdu.
IŞİD’in lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye yakınlığıyla bilinen İdlib doğumlu Adnani’nin, terör örgütünün Suriye’deki önde gelen liderleri arasında yer aldığı belirtiliyor.
IŞİD KAN KAYBEDİYOR
IŞİD son iki yılda bir çok önemli ismini ve Suriye ve Irak’ta ise elinde tuttuğu toprakların bir bölümünü kaybetti.
Bir taraftan IŞİD, Suriye’de Türkiye-Suriye sınırından güneye itilip Rakka ve kırsalına hapsedilmeye çalışılırken diğer taraftan Irak’ta yapılan operasyonlarla Musul civarındaki Kayyara gibi stratejik ve ekonomik açıdan önemli bölgelerin kontrolünü de kaybetti.
Irak ve Suriye’de ciddi toprak kaybına uğrayan IŞİD, son iki yılda önemli isimlerinin öldürülmesiyle de büyük güç kaybına uğradığı belirtiliyor.
Bu kayıplar nedeniyle örgüte katılımın zayıfladığı ifade edilirken, örgüt içerisinde de tartışmaların başladığı bilgileri geliyor.
IŞİD ÖNEMLİ İSİMLERİNİ KAYBETTİ
IŞİD’in iki numaralı ismi olarak bilinen Abdurrahman el-Kaduli mart ayında öldürülmüştü. Irak ordusunda subaylıkta yapan el-Kaduli, Irak’ta bir dönem fizik öğretmenliği de yaptı.
Ebubekir el-Bağdadi ve Ebu Muhammed el-Adnani ile Irak’taki Bukka hapishanesinde kalan el-Kaduli, Arap Baharından sonra Suriye’de başlayan hareketlilik döneminde serbest bırakıldı.
Ebubekir el-Bağdadi tarafından Suriye’ye gönderilen el-Kaduli, Suriye’de örgütün finans sorumluluğu görevinde de bulundu.
EBU MÜSLİM ET-TÜRKMENİ’NİN ÖLÜMÜ IŞİD2İ ZAYIFLATTI
Ebu Müslim et-Türkmeni veya Hacı Mutez olarak bilinen, Musul’un doğusunda bulunan Tel Afer doğumlu IŞİD militanının ölümü de örgütün zayıflamasına neden oldu.
Saddam Döneminde Irak Cumhuriyet Muhafızlarında Albay rütbesiyle görev yapan Ebu Müslim et-Türkmeni ABD’nin Irak işgali sonrasında görevinden ayrıldı.
Et-Türkmeni, Cumhuriyet Muhafızlarında görev yaptığı dönemde zamanın Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’e yakınlığıyla bilinir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak işgali sırasında tutuklanarak Bukka hapishanesine gönderildi. İşgal sonrası yapılan ilk seçimlerden sonra tahliye edildi. Diyaloğa açık olmayan ve kendi görüşünü kabul ettirmek için tüm yollara başvurmaktan kaçınmayan tavrıyla tanınıyor. Et-Türkmeni, Türkmenlerin IŞİD örgütüne katılımının sağlanması konusunda çalışmalarıyla biliniyor.
ÖMER EL-ŞİŞANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ IŞİD’DE İÇ KARGAŞAYA NEDEN OLDU
Ömer eş-Şişani ölümüyle IŞİD’i sarsan ve güç kaybetmesine neden olan bir diğer isim. Öldürüldüğüne dair onlarca haber yayınlandı, her defasında ise saldırıdan kurtulduğu ortaya çıktı. Asıl adı Tarhan Batirşvili olan Ömer eş-Şişani, Gürcistan doğumlu. 2006-2007 yılında Gürcistan ordusunda mecburi askerliğini yaptı.
Abhazya’da askerlik hizmetini yapan Ömer eş-Şişani, 2008 yılında Rusya’nın Gürcistan’a açtığı savaşta da Gürci ordusunda görev aldı.
Rusya-Gürcistan savaşında çavuş rütbesiyle Gürcistan ordusunda görev yapan eş-Şişani 2010 yılında tüberküloz hastalığı nedeniyle ordudan ayrıldı.
Silah ticareti yaptığı gerekçesiyle 3 yıl hapse mahkum edilen eş-Şişani, hastalığı nedeniyle bu süre bitmeden tahliye edildi.
Suriye’de krizin başlamasından bir yıl sonra Muhacirin ve’l Ensar ordusunu oluşturmak için Çeçenistan’a gitti. 2013 yılında ise Irak-Suriye bölgesine gelerek IŞİD’e biat etti.
EBU NEBİL’İN ÖLDÜRÜLMESİ IŞİD’E KATILIMLARI SEKTEYE UĞRATTI
Ölümüyle IŞİD’i zafiyete ve güç kaybına uğratan bir diğer isim ise Ebu Nebil el-Enbari veya Ebu’l Muğire el-Kahtani olarak bilinen Vesam Abduzzeydi’dir. Örgütün Libya sorumluluğunu yürüten Ebu Nebil el-Enbari Kasım 2015’te öldürülmüştür. Ölümüyle birlikte örgüt içerisinde çözülmenin yaşandığı belirtiliyor.
Ebu Nebil el-Enbari, Cubur el-İlim aşiretinin liderlerinin ve üyelerinin bulunduğu bir toplantıda, çocukların da IŞİD’e katılmasının gerektiğini teşvik eden konuşmasıyla tanındı.
ENES EN-NEŞVANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ SORGULAMALARA YOL AÇTI
Suriye’de Suriye ordusunun düzenlediği bir operasyonda öldürülen Enes en-Neşvan olarak tanınan Ebu Malik et-Temimi’nin ölümü IŞİD’i daha da zayıflatan bir diğer ölüm olarak kabul ediliyor.
Enes en-Neşvan 6 yıl Afganistan’da el-Kaide saflarında savaştı. 2014 yılında ise el-Kaide’den ayrlıp Suriye’ye geldi ve IŞİD’e katıldı. IŞİD’e katılması sonradan olsada kısa sürede IŞİD’in önemli liderlerinden biri oldu.
Enes en-Neşvan Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da mukayeseli hukuk alanında yüksek lisan yaptı. Kısa sürede örgütte yükselen en-Nişvan, Etyopya be Libya’daki kilise saldırılarından sonra örgüt içerisinde konumu sorgulanmaya başlandı.
Suudi Arabistan’da 47 kişilik alımda 3. Sıradan Adalet Bakanlığı bünyesinde hakim olarak görevlendirildiği belirtiliyor. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığında da görev yaptığı iddia ediliyor.
OSMAN AL-İ NAZİH’İ ÖLDÜRÜLMESİ IŞİD’DE İÇ SARSINTIYA NEDEN OLDU
IŞİD liderlerinden Osman al-i Nazih’in ölümü de örgütün güç ve alan kaybetmesine ve ayrıca örgüte yeni katılımların sağlanmasında olumsuz etki yaptı.
Suudi Arabistan’da müftülük görevi yapan Osman Al-İ Nazih, IŞİD’den önce Ahraru’ş Şam’da bir dönem bulundu. Suudi Arabistan’da alanında doktora yapan Osman Al-i Nazih’in Kobani’de öldürülmesi IŞİD içerisinde büyük sarsıntıya ve moral bozukluğuna neden oldu.