ABD’deki araştırmada, Anadolu’da yayla muzu olarak da önde gelen ‘ışgın’ isimli sebzenin kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı.
Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç sene içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.
Şayet her ne kadar deney sonuçları pozitif olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için birden fazla yeni tetkik yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın hakkında mevcut bulunan keşif bilim dünyasında çok büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın hayatınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında çok büyük yankı buldu.
ANADOLU’DA SEVİLİYOR
Kuzukul ağıgiller familyasından olan ışgının Latince ismi Rheum ribes. Işgın Anadolu’da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun isimleriyle de biliniyor. Doğu Anadolu bölgesinde ise yayla muzu ve dağ muzu olarak da önde gelen bu sebzeye yetiştiği yöreye göre Van muzu ve Hakkâri muzu gibi isimler de veriliyor. Işgın, Güneybatı Asya’nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde yetişiyor. Tozlaşması rüzgârlarla olan ve kendi cinsinin diğer türleriyle melezlenebilen ışgın tıbbi bitkiler sınıfına girdiğinden farmakolojik araştırmalarda çok fazla sık kullanılıyor. Çiğ olarak yenen, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği ve reçeli de gercekleşen ışkın bir hayli değişik tariflerde kullanılıyor. Şayet Türk botanik bilimciler bilinçsiz ve makul olmayan yöntemlerle toplanan ışgının Anadolu’da yok olma tehlikesi altında olduğu uyarısını yapmakda .