TEOG ve üniversite sınavlarında yapılan değişiklik, öğrenci ve aileleri etkilediği kadar yayınevleri ve kırtasiyecileri de etkiledi. Değişiklik nedeniyle 100 milyon kitabın kullanılamaz hale geldiği ifade ediliyor.
Temel Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) ve üniversite sınavlarında yapılan değişiklik sadece öğrencileri değil sınavlar için aylar öncesinden hazırlıklar yapan yayınevleri ve kırtasiyecileri de olumsuz etkiledi. Değişen sınav sistemleri nedeniyle daha önceden basılan 100 milyona yakın kitabın kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor.
Bitlisli kırtasiyeci Ertan Kızılağaç, sınav sisteminde meydana gelen değişiklik karşısında maddi kayıplarının büyük olduğunu ifade etti.
Değişen sınav sistemi öncesinde satışlarının iyi olduğunu ve buna dayanarak kitap stok ettiklerini aktaran Kızılağaç, “Sınav sisteminde olabilecek ani değişiklik tahminlerimiz dışında olduğu için okul başlamadan önce kendimize göre bir hazırlık yapmıştık. Fakat aniden yapılan bu değişiklik hem bizleri, hem yayın evlerini, hem velileri, hem de öğrencileri olumsuz şekilde etkiledi.” şeklinde konuştu.
“Satışlar durunca çek ve senetlerimizi ödeyemiyoruz”
Bu durumdan kırtasiyecilerin daha çok etkilendiğini dile getiren Kızılağaç, şunları söyledi: “Satışlarımız durdu. Firmalara vermiş olduğumuz çek ve senetlerimizi şu an ödeyemez durumdayız. Veli ve öğrenci gelip kitap almıyor. Sadece bir bekleme var. ‘Acaba ne olacak?’ diye.
Kızılağaç, “Firmalar, sisteme göre ellerinde bir hazırlık olduğunu söylüyorlar. ‘Sistemin nasıl olduğunu bilmediğimiz için baskıya geçemiyoruz’ diyorlar. Kırtasiyeciler olarak her zaman devletten destek bekliyoruz. Yapılan bütün çalışmalarda kırtasiyeciler çok etkileniyor. Şu an yayınevleri elimizde kalan kitapları almıyor. Almamaya diretiyor. Bazıları da, ‘Bekleyin yeni çıkan sisteme göre biz alacağız.’ diyor. Biz de elimizde kalan bu kitapları depoya stoklamışız. Firma, ‘Sen 10 bin TL zarar etmişsen, ben bir milyon TL zarar etmişim.’ diyor. Bakalım var olan sıkıntımızı inşallah gidereceğiz.” diye konuştu.